Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Abych jen nepolemizoval v diskusi:

Velké dík autorovi za pěkné, stručné a přitom a srozumitelné shrnutí toho, co je známo o počátcích našeho Vesmíru..

R^

0 0
možnosti

Jsou to ovšem všechno jen teorie. Jestli sledujete mimořádně zajímavý seriál "Jak funguje vesmír" z produkce NASA, který běží na Prima Zoom, tam třeba nevyloučili, že těch velkých třesků mohlo být více. Vědci se domnívají, že rozpínání vesmíru "pohání" temná energie, nebo temná hmota, ale o jejich podstatě neví n i c.:-)

0 0
možnosti
Foto

To není úplně přesné. Část temné hmoty lze vysvětlit zatím nedetekovatelnými formami známé hmoty. Experimenty na jejich detekci se ale připravují nebo probíhají. Faktem ale je, že je o obojím zatím známo velmi málo.

1 0
možnosti

J14o29s98e46f 79P83o84t31r

3. 4. 2022 11:04

Ještě bych si dovolil jeden příspěvek a to citování Lee Smolina, světového ateistického guru, amerického astrofyzika o možných příčinách vzniku vesmíru. Lee Smolin uvádí pouze tři : Bůh, multivesmír, teorie všeho. Všimněte si, že neuvádí NÁHODU, protože ta prostě kvůli komplokovanosti vesmíru nepřichází v úvahu.

O prvních dvou příčinách tvrdí, že nejsou nemožné, ale jsou nevědecké. Takže podle něj vědci a skeptici musí věřit pouze na teorii všeho.

To má být matematické rovnice, která se pohybuje v ne-prostoru a ne-čase, od věčnosti do věčnosti, před 14 miliardami let se zaktizovala k činnosti a vytvořila náš vesmír. Vědci usilově se snaží tu rovnici obkrýt, Einstein, Howking....., protože by pak byli schopni vyřešit všechny záhady na světě, třeba to, proč vás v mládí opustila veše první láska......

0 0
možnosti
Foto

Ve Vašem vyjádření je několik zásadních chyb:

- Skeptici nemohou věřit, protože pak by to nebyli skeptici, nýbrž věřící. Znakem skeptika je právě to, že nevěří.

- Objevení rovnice ještě neznamená, že ta rovnice je řešitelná ani to, že by pro ni byly zjistitelné všechny potřebné parametry. Takže ani případný objev nějaké obecné rovnice nijak neimplikuje, že "by pak byli schopni vyřešit všechny záhady na světě, třeba to, proč vás v mládí opustila veše první láska."

1 0
možnosti

J35o51s56e52f 95P60o25t68r

2. 4. 2022 23:38

Pane autore, máte ve všem pravdu, kromě tvrzení :"Do té doby to bylo nejisté, co je hmota a co je energie (světlo), právě díky kvantové fyzice se z energie stávaly částice a z nich zase energie, prostě chaos"

Právě že milisekundu po velkm třesku nebyl žádný chaos, ale naopak přesný a něčím, nebo někým řízený vznik fundamentálních částic hmoty. Tu milisekundu vznikly kvarky, elektrony, fotony, neutria, fundamentální síly.

Pro náš život jsou nejdůležitější kvarky a ta vznikly v šesti vůních, třech barvách a dvou elektromagnetických nábojích, tedy minimálně 32 různých přesně určených kombinací, a reagující na všechny čtyři fundamentální síly. Další důležitá fundamentální částice, elektron vzikl jen v jednom vydání s kladným elektromagnetickým nábojem a reagující pouze na elektromagnetickou sílu.

Že to nebyl chaos, dokazuje to, že náboje kvarků byly -1/3 a 2/3 přesně odpovídající náboji elektronu, připraveni posléze vytvořit jaderné nukleony.

0 0
možnosti
Foto

Je zajímavé, že podle fyziků má elektron záporný elektrický náboj. To je poněkud v rozporu z Vaším tvrzením o kladném náboji. Existuje k němu párová částice s kladným nábojem, zvaná pozitron, což je zase v rozporu s Vaším tvrzením o jednom vydání (a to nepočítám, že pokud vydáním máte na mysli jednotlivé částice, tak jich je mnohařádové množství). Elektron interaguje s elektromagnetickou silou, slabou silou i gravitací, což je v rozporu s Vaším tvrzením o reakci na pouze jedinou sílu.

Proč tady tvrdíte tolik nepravd?

1 0
možnosti

J75a12n 51M77a16r64e47k

1. 4. 2022 5:53

Ještě byste měl vysvětlit Timovi, že když vesmír byl jenom malá kulička, jak velká či malá ta kulička byla a z čeho vznikla z jakého materiálu byla a co bylo kolem té kuličky, když ještě žádný vesnmír, čili prostor nebyl (Já bych to totiž taky chtěl vědět) a vždy se pobavím,když čtu takové fantazie lidí, kteří, jako Sokrates vědí že nic nevědí.

0 0
možnosti
Foto

Už starý fousáč Albert tvrdil, že představa, že vesmír vznikl velkým třeskem, je stejně naivní jako představa, že výbuchem v tiskárně vznikne kniha.

0 0
možnosti

Pokud by ten výbuch byl "naprogramovaný" tak proč ne ? Podobně, jako by mohlo být "naprogramované" dělení, opravy a kopírování DNA během vzniku živého organizmu. Je tento "program", na jehož konci stojí nový živočich, vyvinut náhodně, nebo cíleně ? Je možné nad tím prostě mávnout rukou a říct, že je tento "program" pouhou náhodou v rámci evoluce ? Nedovedu na to odpovědět, chybí mi patřičné znalosti. Jen se ptám, abych zjistil, jaké názory na toto panují a jestli se tím někdo třeba i vážně zabývá.

0 0
možnosti

R^ jinak příště byste mohl napsat třeba něco o tom, co je to za prostor, do kterého se ten náš vesmír rozpíná, popřípadě, kde se vzal ten malý provopočáteční zhuštěný bod. A popřípadě, co to bylo za prostor, ve kterém se tento bod nacházel. Asi lze předpokládat, že ten protor je totožný s prostorem, do kterého se teď ta původní kulička stále rozpíná. Takže to už nemusíte.;-)

Tak snad jen to, kde se vzal ten prostor a jak se v něm vylíhla ta malá zhuštěná kulička. Díky moc.R^

0 0
možnosti

jo, abych nezapomněl, ještě vás poprosím o vaše jasné stanovisko k aktuálnímu dění. Díky.R^

0 0
možnosti
  • Počet článků 115
  • Celková karma 13,02
  • Průměrná čtenost 1519x
Jsem vědecko technický revolucionář a kvantový mechanizátor.

Právě nyní se chystám vydat knihu "Tim se ptá: Proč a jak funguje vesmír".