Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Tak tak, komu se nelení, tomu se zelení.

0 0
možnosti

Tak nevím, jestli to lithium, není špatným úkrokem.

V lednu 2021 přišla automobilka Aion (součást GAC) s tím, že dokončila vývoj grafenové baterie. A veškeré dodatečné informace byly jen pozitivní: super rychlé nabíjení, dojezd 1 000 km, životnost 1 000 000 km. I tak si ale všichni mysleli, že samotná výroba nebude tak blesková. Ale – chyba lávky!

Dne 27. července totiž Číňané na Aion Technology Day ukázali baterii v akci. A údaje jsou následující:

„Typ 3C se dobije z 0 na 80 % za 16 minut, z 30 na 80 % za 10 minut.

Typ 6C to na 80 % zvládne za 8 minut, ze 30 na 80 % za pouhých 5 minut.“

Jde přitom o snové hodnoty. Zatím se ale bavíme teoretickém maximu a stále je otázkou, jaká bude praxe. To by však měl svět brzy zjistit, jelikož GAC už baterie instaluje do vozu Aion V. Jeho prodej začne v září 2021 a s baterií typu 3C udává dojezd 500 km, se špičkovou baterií 6C pak slibovaných 1 000 km. Spolu s tím mají po celé Číně začít růst superrychlé nabíječky schopné rekordně krátké nabíjecí časy předvést v praxi.

:-/

0 0
možnosti

J21a22n 75R41á67ž

14. 8. 2021 15:23

Je jasné, že hybridní solární elektrárny (mají bateriové úložiště) budou v příštích letech hitem. Ceny rodinných domů se střechou na jih a nezastíněnou velkou zahradou, budou stoupat do výšek dnes nepředstavitelných.

1 0
možnosti
Foto

Ale co ti majitelé, co v nich bydlí? Oni to kvůli Vám prodají a půjdou do pastoušky? ;-D

0 0
možnosti
Foto

Ale nebyl by místo peněženky lepší klacek?

1 0
možnosti

Trochu zjednodušené, asi aby to bylo údernější. Povolenky zdražují spekulací, čili viňte "neviditelnou ruku svobodného trhu" a perverzi finančních spekulantů, kteří našli jednoduchou rovnici, jak na to nadrbat.

Celý princip povolenek je pochybný, jejich volné obchodování pak jde přímo proti jejich meritu.

S plynem je to od vás čistá spekulace, ono Rusko má odběr daný tím, kam vede roura a navíc má na plánovaném inkasu pověšená systém veřejných financí. Stačí se podívat, co provedly s balancem na státním účtu Ruska tři nedávné teplé zimy a špílec, který s Putinem zahráli Arabové a USA s cenou ropy.

Do tepláren máme palivo, ovšem našinec raději dýchá uhelné zplodiny než ty, které produkuje komunální odpad, kterého máme tolik, že nevíme kam s ním a na skládku již brzy nebude smět - i kdyby bylo ho kam dávat.

Toto je komplexní problém a politizující vytýkání jednotlivostí z celku zavání emocemi, které produkují demagogii.

Já chápu, že jste nakvašen, ale to vám v žádném směru nepomůže, protože ať tu na podzim zvolíte kohokoliv, na směrování globálního trendu to nebude mít žádný vliv - ať jsme nebo nejsme v EU, to je naprosto irelevantní.

O Čínu a Indii bych se nebál, pokud se nepřidají, Západ nekoupí zboží a půjdou rychle finančně do kytek. Jejich ekonomika stojí a padá na vývozu na Západ.

Ovšem je těžké někoho nutit k něčemu, co sami neděláme.

1 1
možnosti

Rusko má roury k nám i do Číny a Turecka, může diverzifikovat dodávky a tím i rizika a může šroubovat cenu, pokud bude chtít. Alternativa k němu je zkapalněný plyn z Kataru nebo USA a ten je cenově jinde, než co dodává Rusko.

Spalovny odpadu je dobré řešení, nicméně i to stejně jako uhlí je drahocenným plýtváním důležitými surovinami. Ale i teplárny si musí kupovat povolenky a tím se prodraží teplo i teplá voda. Evropa jako trh bude nadále klesat na významu a tím klesne i jeho kupní síla. Obzvláště pokud se podaří zavést uhlíkové clo, tak to de facto bude izolacionistické opatření, už dávno neplatí, že Čína a Indie & spol jsou závislé na vývozu na Západ. Stačí, aby Čína zavřela export vzácných zemin, tak je hotovo.

6 0
možnosti

P94a93v56e52l 29V32é60b72r

13. 8. 2021 15:37

Myslím, že CZexit by bylo docela levné řešení ve srovnání s tím, co bude následovat.

4 1
možnosti

Blbé je, že před tímhle nás CZexit nezachrání, jenom oddělení naší přenosové soustavy od Německé, jinak nám ten proud stejně vykoupí a potažmo zdraží

1 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS