Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Problém je jinde. Nemohu za to, že zrovna Vám dotaci na něco nepřiklepli. Nicméně to, že sám něco nedovedete vyřešit, ještě neznamená, že to vyřešit nejde. Nerovnoměrnou dodávku z obnovitelných zdrojů lze kompenzovat akumulátorovými bateriemi, ovšem je to zatím ve stavu zrodu, nedávno jednu instalovali v Izraeli (od Muska). I u nás už se zkouší výroba.

Kromě toho se pracuje na jiných principech "úschovy" energie. Už před pětadvaceti lety jsem si spočítal, že bych celou domácnost dokázal asi ze 75 % zásobovat energií ze solárních panelů a větrníku. Malér je, že tu není kam ty akumulátory schovat.

Zapomněl jste ještě na biokonvertory. Několik obcí u nás je vesele používá k vytápění domácností. A co tepelná čerpadla? Taky podfuk?

Samozřejmě že jaderné elektrárny budou ještě nějaký čas nezbytné. Ovšem i jejich koncepci je potřeba ze základu překopat, použít decentralizovaný systém.

Víte, jaký příkon je potřeba na uvedení JE do chodu? Ona se, potvora, sama od sebe nerozeběhne.

Obávám se, že lidé Vašeho myšlení by ještě dnes vyráběli elektřinu třením ebonitové tyče liščím ocasem. ;-D

0 1
možnosti
MT

Je rozdíl vyrábět elektřinu efektně a efektivně. Decentralizovaná síť ze slunečníků je dobrá na jihu a potom u nás na léto. Plánuju dům a na něm slunečníky, co mi budou v létě honit klimu, tam se to vyplatí. Ale zbytek bez průlomu v kapacitě baterií a také v nabíjecích a vybíjecích proudech, které ty baterky snesou, je jenom lhaní si do kapsy. Bez tvrdých zdrojů, které budou držet fázi, se ještě hodně dlouho neobejdeme a další dotace jenom zhorší kritickou situaci přenosové sítě. Kdyby se nemrvil trh dotacemi a jelo to všechno za své, pak ekonomická konkurence pročistí, co se vyplatí a co se nevyplatí. A ty slavné biokonvertory, co třeba zápach z výroby metanu? I samotný metan není žádný super bezpečný plyn, jak je to dlouho, co Rakušákům nebo Němcům vybouchnul jejich biokonvertor?

0 0
možnosti

Volte Svobodné. Ti jsou taky proti dotacím.

2 0
možnosti
TB

jsou taky proti dotacím z EU?

1 0
možnosti
  • Počet článků 115
  • Celková karma 12,72
  • Průměrná čtenost 1519x
Jsem vědecko technický revolucionář a kvantový mechanizátor.

Právě nyní se chystám vydat knihu "Tim se ptá: Proč a jak funguje vesmír".