Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
NB

j@ck

17. 8. 2009 14:28
-

mne se tenhle popularni styl psani o fyzice vubec nelibi, myslim ze to mlzi skutecny fyzikalni obsah a dela to ze serioznich zalezitosti saskarnu. Vadi mi to i v popularnich knihach typu Elegantni vesmir od Greena. Kdyby si odpustil ty "ponozky pana Bertelmana" a podobna radobyvysvetleni, tak by ta kniha byla mnohem citelnejsi. A i vy byste dle meho nazoru udelal lip, kdybyste se prestal snazit byt vtipny a soustredil se na fyzikalni obsah.

A uprimne, bez matematiky fyziku nelze vysvetlit ani ji nelze pochopit.

0 0
možnosti
VK

vit.kucik

28. 6. 2009 16:01
:)) Pěkné...

... snažíte se psát o odtažitých věcech tak, aby to přitáhlo i lidi, které by to jinak nikdy nezajímalo... takový český Richard Faynman...:)) já zkouším to samé, byť ne ve fyzice, ale v některých historických nebo společenských problémech... ale to je jen předehra - ten pravý oříšek sdělení nesdělitelného bude, až přijde řeč v ateistických Čechách na teologické otázky... - to bude teprve "populární a čtivé" téma (hádejte, který z mých článků má nejnižší karmu)! Pište dál... děláte to dobře a jí Vás budu číst... a taky se budu učit, jak se to dělá... :))

0 0
možnosti
JP

sedivak

28. 6. 2009 13:07
No tak ten dívčí příklad

z úvodu je věc speciální TR, tzv. paradox dvojníků, a o tom se věří, že nemůže nastat, neb světy v raketě a na zemi nejsou inerciální soustavou přinejmenším při startu a přistání. Ostatní věci jsou výborné a příklad s černou dírou je fascinující. Rád bych ho používal (s citací na Vás) i v mém časopise fragmenty.cz.

0 0
možnosti
WD

wildge

17. 8. 2009 14:13
Re: No tak ten dívčí příklad

Paradox dvojcat neni problem namerit treba na urychlovacich s obrovskou presnosti. A jak uz tu bylo zmineno, totez meril v makrospickem meritku v roce 1971 i

Hafeleův-Keatingův experiment.

0 0
možnosti
PK

dolch

28. 6. 2009 11:38
Malá oprava

Dovolím si malou poznámečku - ta strašně slavná formule, kterou radši ani nechcete napsat, stejně jako nepřekonatelnost rychlosti světa, a stejně jako vztah mezi hmotností a energií, jsou výsledkem STR, nikoli OTR.

Na druhou stranu vás chválím, že změnu rychlosti chodu hodin na satelitech přičítáte OTR a nikoli STR, jak se často lidé mylně domnívají. Hodiny na GPS satelitech jdou opravdu RYCHLEJI, v důsledku slabšího gravitačního pole, a ne pomaleji, v důsledku pohybu vzhledem k Zemi. Ono to celé souvisí se slavnou blamážíí tzv. Hafelle-Keatingova experimentu. Tito pánové oblítávali zeměkouli s atomovýma hodinkama a čekali, že se zpozdí, ale ony se kupodivu předešly. Tak až dodatečně se zjistilo, že je třeba užít OTR, jejíž zrchlovací efekt v několika řádech převýší zpomalovací efekt STR.

0 0
možnosti
MK

Martin Kostera

28. 6. 2009 21:08
Re: Malá oprava

Není třeba nic opravovat. STR je speciální případ OTR...

0 0
možnosti
V

venouš

28. 6. 2009 10:20
Teorie relativity

je velmi (s)prostá, jak bylo již populárně vysvětleno: Vy máte zadek, já mám zadek. Vy máte nos, já mám nos.  Vy strčíte svůj nos do mého zadku. Oba budeme mít nos v prdeli, ale já na tom budu relativně lépe. No, tak co? Velmi názorné a srozumitelné, žádná věda !!;-D

0 0
možnosti
K

kaktusak

28. 6. 2009 0:24
Spojení hmoty a energie

Nemá tam být "spojení hmotnosti a energie"?

0 0
možnosti
JK

regulator

27. 6. 2009 22:56
dobry,piste dal..!!

  a casto, zajimavy......R^

0 0
možnosti
  • Počet článků 115
  • Celková karma 13,01
  • Průměrná čtenost 1519x
Jsem vědecko technický revolucionář a kvantový mechanizátor.

Právě nyní se chystám vydat knihu "Tim se ptá: Proč a jak funguje vesmír".