Přínos Járy Cimrmana do kvantové fyziky

6. 08. 2009 11:48:56
Lze si jenom těžko představit, že vpravdě renesanční osobnost a duchovní titán, jako byl Jára Cimrman, by neučinil zásadní objevy i na poli kvantové fyziky, ale přesto je tomu tak. I když se v této oblasti Cimrman nijak neprosadil, neznamená to, že by v ní nezanechal nesmazatelnou stopu svého vizionářského génia.

Císařpán v muničním skladu

Celý příběh začíná propuštěním Járy Cimrmana z vězení, kde si odpykal trest za vtip "Císařpán v muničním skladu". Ze zápisku velitele solnohradské věznice víme, že na Járu čekal ve vrátnici jeho kamarád, Albert Einstein. Lze se domnívat, vzhledem k Einsteinově práci na patentovém úřadě, že se seznámili právě tam, neboť Cimrman zde byl díky přehršli svých vynálezů častým hostem.

Podle všeho Einstein nabídl Járovi dočasný příbytek v domě U jednorožce, než si po návratu z vězení něco sežene. Einstein zde bydlel už při svém prvním, jeho životopisci opomíjeném, pobytu v Praze. Do našeho hlavního města byl vyslán svými nadřízenými na výměnnou stáž za "odměnu". Jeho iniciativa, vstřícnost a rychlost, s jakou zvládal byrokratickou zátěž patentového úřadu v Bernu, byla totiž přímo pověstná.

C a K tajná policie pátrá a vyšetřuje

Veškeré informace, které o tomto krátkém soužití dvou titánů vědy máme, plynou z nedávno odtajněných archívu C a K tajné policie. Ta si ve vedlejším bytě zřídila nepřetržitý odposlech a vše, co jejich agenti s uchem na zdi uslyšeli, si s pověstnou pečlivostí zapisovali a evidovali. Díky tomu se nám naskýtá vpravdě nevšední pohled na zcela všední život Járy Cimrmana, tak jak nám jej zachytil odposlech špiclů C a K mocnářství.

Bohužel je nutno konstatovat, že tito dva velikáni světové fyziky jenom těžko hledali společnou řeč. Na vině je zřejmě vídeňská němčina Járova, která nebyla kompatibilní s Einsteinovou švýcarskou němčinou takovou měrou, že jako komunikační jazyk používali lámanou směs češtiny, němčiny a angličtiny. Bylo to, jak zaznamenal mladší čekatel na tajného policistu Bretschneider, jako by mluvil Maďar z kozou. Tudíž je zřejmé, že o nedorozumění zde nebyla nouze.

Zákony stejné pro každého

Kupříkladu Albert velice bolestivě zasáhl Cimrmana krátce po jeho návratu z vězení tvrzením, že zákony musí platit pro všechny stejně. Jára mu oponoval, že toto je ve zpuchřelém mocnářství jevem po výtce relativním, na což Einstein reagoval dlouhým a hlubokým zadumáním. A nebylo zdaleka jediné nedorozumění, je nutno přiznat, že mezi těmito dvěma génii se velice záhy rozvinula velmi silná ponorková nemoc.

Einstein například nemohl pochopit, že Jára se potřebuje zotavit z pobytu ve věznici národů a místo toho naprosto malicherně lpěl na nočním klidu. Požadoval, aby ho Jára nerušil pozdními nočními návraty, argumentuje svoji byrokratickou kariérou.

Výzkum světla a výzkum tmy

Jejich vzájemné soužití se tak stalo utrpením pro oba. Na Einsteinův výzkum fotoelektrického jevu a zájem o podstatu světla obecně reagoval Cimrman výzkumem tmy. Je zajímavé, jak Cimrman řešil problém, že ve tmě není nic vidět. Vyvinul nový fotografický přístroj, který mu umožňoval tmu vyfotit a následně si ji potom v klidu a na světle dobře prohlédnout. Za opravdovou tmou se Cimrman vydával do sklepení, stok i starých dolů.

Co Járu velice trápilo, tedy kromě řady boulí na hlavě, podvrtnutých kotníků a otlučených kloubů na rukou, byla absence úplné tmy. Prakticky každý z pořízených snímků na velice citlivém přístroji s velice jemným zrnem fotografické emulze na skleněné desce byl znehodnocen linkami světla, patrných ovšem až při pozorování silným mikroskopem.

Tajemné linky světla

Tyto linky vytvářely zajímavé obrazce, podobné ohňostrůjným rozpraskům na noční obloze, ty nejzajímavější mnohonásobně zvětšené jednou Jára ponechal na stole v kuchyni. Bohužel tam ponechal i dárek od uzenáře, skvělou škvarkovou pomazánku, takže při svém návratu nalezl Alberta, jak se cpe jeho pomazánkou a přitom si se zaujetím prohlíží fotografie.

"Was ist das," zeptal se tehdy Einstein místo pozdravu. "Škvarky," odpověděl nasupeně Cimrman, shledaje, že sklenice s pomazánkou zeje prázdnotou. Vzápětí za ním s třeskotem zapadly dveře jeho pokoje a tak nemohl zaslechnout Alberta, jak v zadumání opakuje: "Kvarky."

Rozchod géniů

Cimrman záhy po tomto incidentu opustil Prahu a přijal práci při stavbě železniční trati z Lusaky do Maramby a o další osud svých fotografií se nezajímal. Nicméně Einsteina tyto snímky zaujaly natolik, že si je sebou vzal a putovaly s ním i do Princetonu. Zde při jedné exkurzi zaujaly tehdy velmi zvídavého mladíka Murraye Gell-Mana fotografie, které měl Einstein na zdech své pracovny. A byly to právě fotografie našeho velikána Járy Cimrmana, které pořídil při svém výzkumu tmy hluboko pod zemí. Na jeho otázku, co to je, se v Albertově paměti cosi hnulo a on odpověděl: "Kvarky."

Aniž by byl to náš velikán Jára Cimrman byť jenom tušil, díky svému štěstí génia zachytil právě srážku protonu s vysokoenergetickou částicí kosmického záření a jeho následný rozpad. Mnohem později, když Murray uviděl podobné snímky při svých pokusech na urychlovači, vzpomněl si na Einsteina a jeho fotografie a z úcty k němu pojmenoval to co objevil kvarky. Tím se Jára Cimrman zapsal nesmazatelně i do dějin kvantové fyziky.

Pokud se Vám tyto články líbí, jejich pokračování můžete už dnést nalézt na emag.cz

Autor: Martin Tuma | čtvrtek 6.8.2009 11:48 | karma článku: 26.94 | přečteno: 2221x

Další články blogera

Martin Tuma

Berte Viagru, dokud si na to vzpomenete

Rozsáhlá studie odhalila významné snížení výskytu Alzheimerovi nemoci u pravidelkných uživatelů Viagry

25.3.2024 v 14:17 | Karma článku: 13.60 | Přečteno: 303 | Diskuse

Martin Tuma

Matematický mozkolam s váhami

Nepravidelný občasník zaměření na občerstvení mozkových závitů v matematice. Neváhejte to zkusit, třeba v sobě objevíte netušený talent.

8.3.2024 v 12:55 | Karma článku: 10.72 | Přečteno: 513 | Diskuse

Martin Tuma

Zapomenuté jaderné průšvihy - smrtící zvědavost zlodějů kovů

V tomto miniseriálu se nehodlám věnovat notoricky známým katastrofám, jako byla havárie v Černobylu nebo Fukušimě. Dnes se posuneme do Jižní Ameriky, i tam se děli zajímavé věci.

21.12.2023 v 9:11 | Karma článku: 22.34 | Přečteno: 476 | Diskuse

Martin Tuma

Zapomenuté jaderné průšvihy - bezstarostná Tokaimura

V tomto miniseriálu se nehodlám věnovat notoricky známým katastrofám, jako byla havárie v Černobylu nebo Fukušimě. Dnes se posuneme z Německa na opačnou část Zeměkoule.

14.12.2023 v 14:09 | Karma článku: 14.39 | Přečteno: 297 | Diskuse

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 7.67 | Přečteno: 75 | Diskuse

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma článku: 23.31 | Přečteno: 505 |

Martin Tuma

Berte Viagru, dokud si na to vzpomenete

Rozsáhlá studie odhalila významné snížení výskytu Alzheimerovi nemoci u pravidelkných uživatelů Viagry

25.3.2024 v 14:17 | Karma článku: 13.60 | Přečteno: 303 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 14.14 | Přečteno: 183 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.08 | Přečteno: 285 | Diskuse
Počet článků 115 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1518

Jsem vědecko technický revolucionář a kvantový mechanizátor.

Právě nyní se chystám vydat knihu "Tim se ptá: Proč a jak funguje vesmír".

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...