Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ta obludná síla III aneb naval foton

Černá díra - místo, odkud není úniku. I na našich, silničáři pilně záplatovaných silnicích čas od času potkáte podobný objekt, díru, která má svůj vlastní horizont událostí, naštěstí pouze událostí pojistných. Ani odsud není moc úniku, ale ve srovnání s kosmickou černou dírou to nic není. Její gravitace je tak strašlivá, že z ní neuletí ani světlo, protože rychlost, kterou vše do černé díry padá, je větší než první světelná.

Kosmická cenzura

Co je uvnitř černé díry, to nevíme. Objektu, který je vevnitř, se říká singularita a vědci v souvislosti s tím mluví o tom, že vesmír je cenzurován, že v něm nemůžeme spatřit nahé singularity. Nejspíše musí být frustrovaní tím, že to nemůžou změřit, zvážit, posoudit vliv tohoto objetu na globální oteplování, případně navrhnout pár grantů, které by tento vliv mohly posoudit a připravit opatření na snížení či potlačení vlivu černých děr na globální oteplování. Zřejmě jim nezbude než uspořádat demonstraci za zrušení této cenzury.

Pro nás obyčejné smrtelníky je ale důležité, že černé díry jsou nenasytní žrouti. Ta největší z dosud pozorovaných má hmotnost tří miliard našich Sluncí. Ale uznejte sami - vesmír, který by se skládal pouze z černých děr, by byl poměrně nudný, vyjma případu, kdy jedna černá díra pozře tu druhou.

Naštěstí se nedávno podařilo prokázat, že ani růst černých děr není neomezený, že opravdu žádný strom neroste až do nebe. I když díky výše zmíněné cenzuře nemůžeme žádnou černou díru pozorovat přímo, prozradí je právě jejich apetit. Pokud někde ve vesmíru najdeme silně zahřátý oblak plynu s dírou uprostřed, můžete se vsadit, že je tam singularita zalezlá jako sklípkan ve svém doupěti.

Černá díra s autoregulací

To, co nedovolí, aby v budoucnu celý vesmír skončil v jedné černé díře, je právě teplo vznikající při pádu do singularity. Hmota vtahovaná dovnitř je strašlivou gravitací rozmělněna na plyn, spíše horkou plazmu, která velice intenzivně září do okolí.

Priyamvada Natarajan z Yalské univerzity a Ezequiel Treister z Evropské jižní observatoře spočítali, že černá díra o hmotnosti 10 miliard našich Sluncí zahřeje přitahovaný plyn natolik, že je jeho veškerá hmota vyzářena do okolí dříve, než může být pohlcena, takže kosmický žrout zůstane o hladu.

Ale tohle není výhled do budoucnosti. Už krátce po vzniku vesmíru v něm panovaly takové podmínky, že mohly vznikat prvotní černé díry, nijak masivní, spíše o velikosti atomů - nezapomínejte na vztah mezi energií a hmotností - v podstatě by tedy prvotní vesmír měl být plný černých děr, které postupně rostou, rostou a zvětšují se.

Ale není tomu tak. Nad tímto nesouladem mezi teorií a pozorováním si vědci dlouho lámali hlavy. Kam se vypařily tyhle singularity?

Kam se ztrácejí černé díry?

A ony se skutečně vypařily. Ale jak k tomu mohlo dojít, je záhada podobná vypařování dobrého alkoholu ze zapečetěné láhve ve společné spižírně na studentských kolejích. Ale na rozdíl od tohoto případu už bylo nalezeno řešení.

V jednom z dřívějších dílů Kvantového kočkování jsme se zmínili o tom, že kvantové objekty mají silnou krizi identity, že jsou chvíli částicí, chvíli vlněním a potom zase něčím mezi. Ale ono to jde ještě dále. Takový foton, který si jen tak zvesela metelí vesmírem, se může změnit v pár částic - elektron a pozitron - a potom zase zpátky na foton.

Ale to zdaleka není všechno. Představte si, že něco podobného se děje i s vakuem. Tam, kde předpokládáme prázdný a pustý prostor, je naopak nekonečně mnoho potenciálních částic. Když vzniknou, je to vždy pár - částice a antičástice - půjčí si na to energii z vakua a při následné vzájemné anihilaci tuto energii vakuu zase vrátí.

Pozor, nejedná se o foton, jak říká klasik, tam žádné fotony nejsou. A ani se nejedná o spekulaci potrhlých vědců - tato hypotéza byla řádně otestována pokusem.

Casimírova síla vakua

Mluvíme o tzv. Casimirově efektu (prosím, neplést se Simirovým efektem - ten funguje pouze v Kobře 11 a způsobuje anihilaci reálných vozidel). Když umístíte do vakua dvě elektricky nenabité desky dostatečně blízko k sobě, aby jejich vzdálenost zabraňovala vzniku virtuálních částic mezi nimi, tak na tyto desky působí síla tlaku virtuálních částic, vznikajících všude kolem.

To proto, že částice, které mohou vzniknout mezi deskami, mají svoji vlnovou délku omezenou právě vzdáleností desek od sebe, resp. musí to být celočíselný násobek této vzdálenosti, zatímco v okolí to není nijak omezeno. Nedávno se vědcům podařilo přijít na princip, jak místo přitažlivé síly mezi dvěma destičkami získat sílu odpudivou a tak otevřít cestu ke konstrukci dokonalých nanoložisek.

Chcete se zbavit černé díry? Nechte ji vypařit

Ale zpět k vesmíru a singularitám. V okolí černé díry je silné gravitační pole, které působí na vznikající virtuální částice. Může se stát, že díky tomu od sebe částice odskočí dříve, než se stihnou vzájemně anihilovat, a jedna z nich je pohlcena černou dírou, zatímco druhá má šanci uletět do vesmíru a užít si života na svobodě.

Čím menší černá díra, tím větší gradient gravitačního pole má. Pokud si černou díru představíme jako důlek v prostoročasu, čím menší díra, tím je ten důlek užší a strmější a tím větší je pravděpodobnost, že se pár virtuálních částic roztrhne. A protože ještě nikdo nezrušil zákon zachování energie (jeho porušení se velmi přísně trestá už ve stádiu přípravy), energie, kterou do okolního prostoru odnáší částice, je čerpána z nitra singularity.

Takže čím menší černá díra, tím rychleji se vypařuje, až její celková hmotnost klesne pod kritickou mez a s velkým kaboooom rozhodí zbývající hmotu do okolního vesmíru. Ovšem u velkých cvalíků, kteří si spokojeně hoví uprostřed galaxií, je pravděpodobnost roztržení páru částic velmi malá, protože díra nemá kolem sebe důlek, ale obrovskou, pozvolna se svažující pánev gravitačního pole.

Nicméně to není nemožné, takže i tahle singularita, až zbaští zbytek galaxie, se začne vypařovat a zmenšovat a rychlost tohoto procesu poroste až k výslednému kaboooom. Ale na to si budeme muset počkat celou menší věčnost.

Otázka na závěr - jak se padá do singularity

A aby nám to čekání rychleji ubíhalo, mám tu jednu otázku: Co myslíte, je vůbec možné, aby něco do černé díry spadlo, když cokoliv se přiblíží k horizontu události, "zamrzne" v čase? Jaký je váš názor a co vás k tomu vede...

Autor: Martin Tuma | sobota 18.7.2009 15:55 | karma článku: 21,11 | přečteno: 2068x
  • Další články autora

Martin Tuma

Berte Viagru, dokud si na to vzpomenete

Rozsáhlá studie odhalila významné snížení výskytu Alzheimerovi nemoci u pravidelkných uživatelů Viagry

25.3.2024 v 14:17 | Karma: 14,28 | Přečteno: 352x | Diskuse| Věda

Martin Tuma

Matematický mozkolam s váhami

Nepravidelný občasník zaměření na občerstvení mozkových závitů v matematice. Neváhejte to zkusit, třeba v sobě objevíte netušený talent.

8.3.2024 v 12:55 | Karma: 11,75 | Přečteno: 571x | Diskuse| Věda

Martin Tuma

Zapomenuté jaderné průšvihy - smrtící zvědavost zlodějů kovů

V tomto miniseriálu se nehodlám věnovat notoricky známým katastrofám, jako byla havárie v Černobylu nebo Fukušimě. Dnes se posuneme do Jižní Ameriky, i tam se děli zajímavé věci.

21.12.2023 v 9:11 | Karma: 22,34 | Přečteno: 484x | Diskuse| Věda

Martin Tuma

Zapomenuté jaderné průšvihy - bezstarostná Tokaimura

V tomto miniseriálu se nehodlám věnovat notoricky známým katastrofám, jako byla havárie v Černobylu nebo Fukušimě. Dnes se posuneme z Německa na opačnou část Zeměkoule.

14.12.2023 v 14:09 | Karma: 14,39 | Přečteno: 309x | Diskuse| Věda

Martin Tuma

Zapomenuté jaderné průšvihy - tikající špinavá bomba v německém dolu Asse II

V tomto miniseriálu se nehodlám věnovat notoricky známým katastrofám, jako byla havárie v Černobylu nebo Fukušimě. O jezeru Karačaj jsem psal minule, ale pěkně horkou skvrnu máme hned za hranicemi.

8.12.2023 v 15:55 | Karma: 15,67 | Přečteno: 402x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Pořadatelka nahé párty dostala v Rusku pokutu, provinila se kritikou války

25. dubna 2024  15:14

Moskevský soud ve čtvrtek uložil pokutu 50 tisíc rublů (asi 12 750 korun) televizní moderátorce a...

S vládou nemá smysl pokračovat v jednáních, a to ani za účasti prezidenta, řeklo ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno 

V atriu Poslanecké sněmovny proběhla tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci mluvili...

POLITICKÝ DIÁŘ: Pověstná „střídačka“ ODS a Kupkův úspěch na kongresu

25. dubna 2024

Premium Byť se před čtrnácti dny na kongresu ODS v Ostravě téměř nic nestalo (natož aby šlo o něco...

Odvrátili jsme dronový útok na Minsk z území Litvy, tvrdí Bělorusko

25. dubna 2024  13:11,  aktualizováno  14:56

Šéf běloruské tajné služby (KGB) Ivan Tertel ve čtvrtek uvedl, že se podařilo zmařit dronový útok...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 115
  • Celková karma 13,02
  • Průměrná čtenost 1519x
Jsem vědecko technický revolucionář a kvantový mechanizátor.

Právě nyní se chystám vydat knihu "Tim se ptá: Proč a jak funguje vesmír".