Radar news 06/09

1. 07. 2009 22:51:54
Články v této rubrice týkají zbraní, výzbroje, válek a taktiky. Bohužel pořád totiž platí to staré latinské úsloví - Chceš-li mír, chystej válku. Tak tedy vítejte při červencovém ohlednutí za děním v oblasti raket a protiraketové obrany. Začneme správou z agentury JPP (Jedna Paní Povídala i když tohle je spíše Jednou Putin Povídal) – Rusko konečně sehnalo fondy a startuje ostrý vývoj systému S-500. Ruský protiraketový deštník se tak vbrzku dočká zacelení díry, kterou měl v oblasti zachycení strategických balistických střel, prozatím systém S-400 zvládal rakety s rychlostí do 5km/s.

Indie - leader oblasti

Ostatně je na čase. Indie, ze severu neklidná díky Číně a ze severozápadu na kordy s Pákistánem kvůli Kašmíru, dokázala úspěšně zlikvidovat přilétající hlavice ve výšce 15, 48 a 75km, čímž velmi působivě vstoupila do klubu zemí s vlastním protiraketovým deštníkem. Pro nás je zajímavé, že mobilní verze jedno i dvoustupňových interceptorů Pradyumna je umístěna na podvozku Tatra 8x8. Indie se stává ve svém regionu leaderem v této oblasti, jestliže má Čína mnohem vyspělejší balistické střely, v defenzívě může spoléhat pouze na tradiční čínskou obranu: Je nás více, než máte nábojů. Nutno podotknout, že Čína ABM nijak intenzivně neřeší, spíše konstruuje a do výzbroje zavádí vícesložkový systém na ničení amerických letadlových lodí. To kdyby náhodou ti zlí imperialisté znovu drze zakotvili mezi Čínou a Taiwanem zrovna v okamžiku, kdy budou soudruzi na oslavu vítězné revoluce odpalovat tím směrem jednu testovací střelu za druhou.

 

Evropa - jednání pokračují

Zatímco v Evropě se pokrok v oblasti ABM nedostal přes etapu ambiciózních plánů a přestřelek mezi Ruskem a USA ohledně prvků protiraketového deštníků u nás a v Polsku a nechuti Rusů zmenšit svůj jaderný arzenál. Poněkud si protiřečí – ještě nedávno se kasali, že na jejich rakety Topol-M v Kalinigradu i jinde je deštník krátký, takže proč si nenechají jenom je a ty starší kusy nesešrotují – vždyť náklady na jejich údržbu musí být obrovské. Takže zatímco v Evropě se jako vždycky hlavně kecá, v Pacifiku se dějí věci.

 

KLDR zase straší sousedy

Severokorejci, na své cestě za dostižením a předehnáním všech, odpalují jednu raketu za druhou a prokládají to atomovými výbuchy. Kim potom světu oznámí, jak si hrdí rolníci odtrhnou od úst poslední hrst rýže, jenom aby bylo dost peněz na podobné radovánky. (rozuměj, kdo si neodtrhne dobrovolně sám, dostane na výběr, jestli tu kulku chce do levého nebo pravého ucha). Takže se Kim a his boys chovají jako obvykle – myslí si, že když zadupou, tak se svět po.... a všechno jim dá. Jenomže se možná přepočítali, jak se zdá, nakrklo to jak Rusy, tak Čínu, takže tam bude ještě veselo.

Japonci na nic nečekají a posilují svoje systémy včasného varování – prozatím nemají plnohodnotný protiraketový deštník, ale testy jejich systému AEGIS ve spolupráci se Sea Based Radarem v minulých měsících dopadly velmi slibně. Američané mají v dostřelu Kimových raketek Aljšaku a ostrovy v Pacifiku. Zatímco na Aljašce už ABM je, na Hawaji se to právě instaluje, pozemní radar + interceptory THAAD. Kromě toho Northrop Gruman dodal první dva satelity pro zaměřování trajektorií raket, teď jsou na Cap Caneveral a čekají na taxi na oběžnou dráhu.

Posílení prvků ABM v rámci Obamovy administrativy tak vyvažuje investice do posílení odstrašující síly jaderného arzenálu USA – takže se od snahy sestřelit kulku vracíme ke starému osvědčenému systému MAD – tedy vzájemně zaručené destrukce. Uvidíme, jestli to v případě Íránu bude fungovat, těm nejspíše nezáleží na tom že budou zničeni, hlavně když velkému nebo malému Satanovi (pro neznalé jsou to USA a Izrael) dají co proto.

 

Blízký Východ - konec v nedohlednu

Nahlíženo optikou Ne základnám a s nimi spřízněných think tanků je s Izraelem bez tak konec díky pokračující instalaci radaru na Negevu. XBR/GBR radar a jeho americká posádka se o to 100% postarají – chudáci Izraelci tak mají na výběr zdechnout kvůli ozáření radarem nebo rukou okupantovou (tedy US vojáků). Když už jsme v tomto regionu, tak bych se rád zmínil o tom, že Izraelci ještě pořád nemají efektivní obranu proti ostřelování kaťušemi, minomety atd. Tolik očekávaný systém Iron Cup a Iron Dome nabral další zpoždění, takže se mezitím rozhodli situaci řešit nákupem systému Phalanx, který se v podobném operační situaci osvědčil v Iráku. Podle vyjádření lidí od Rafael (to je garant celého projektu), se kterým jsem měl šanci mluvit na letošním IDETu, se jedná pouze o dočasnou náhradu, než to dodělají. No uvidíme, náboj za pár dolarů bude likvidovat technicky velmi vyspělý interceptor Arrow za pár desítek tisíc dolarů – dobrý kšeft pro zbrojaře, ale ne pro vládu. Kocourkov tedy není jenom u nás. Situaci budeme dále sledovat, obzvláště proto, že Rayethon se chystá vylepšit Phalanx na laserovou obrannou věž.

Naštěstí se podle prozatím neověřených zpráv pokračuje ve vývoji Arrow 3, tedy plnohodnotného prostředku na ničení balistických raket, což vzhledem k sousedům lze Izraelcům jenom doporučit. Tohoto regionu se týká ještě jedná horká novinka: Izrael zintenzivňuje svoji snahu zablokovat dodávky systému S-300 do Íránů, stejně jako nakoupit F-35. Asi to nebude dnes, ani zítra, nejspíše ani tento rok, ale vypadá to na hromadný výlet pilotů IDF na východ za krásami íránských atomových zařízení.

 

Pokud jste to dočetli až sem, přeji vám hezkou dovolenou, prázdniny a těším se na shledanou u dalšího dílu občasníku.

Autor: Martin Tuma | středa 1.7.2009 22:51 | karma článku: 15.38 | přečteno: 1774x

Další články blogera

Martin Tuma

Berte Viagru, dokud si na to vzpomenete

Rozsáhlá studie odhalila významné snížení výskytu Alzheimerovi nemoci u pravidelkných uživatelů Viagry

25.3.2024 v 14:17 | Karma článku: 13.60 | Přečteno: 303 | Diskuse

Martin Tuma

Matematický mozkolam s váhami

Nepravidelný občasník zaměření na občerstvení mozkových závitů v matematice. Neváhejte to zkusit, třeba v sobě objevíte netušený talent.

8.3.2024 v 12:55 | Karma článku: 10.72 | Přečteno: 513 | Diskuse

Martin Tuma

Zapomenuté jaderné průšvihy - smrtící zvědavost zlodějů kovů

V tomto miniseriálu se nehodlám věnovat notoricky známým katastrofám, jako byla havárie v Černobylu nebo Fukušimě. Dnes se posuneme do Jižní Ameriky, i tam se děli zajímavé věci.

21.12.2023 v 9:11 | Karma článku: 22.34 | Přečteno: 476 | Diskuse

Martin Tuma

Zapomenuté jaderné průšvihy - bezstarostná Tokaimura

V tomto miniseriálu se nehodlám věnovat notoricky známým katastrofám, jako byla havárie v Černobylu nebo Fukušimě. Dnes se posuneme z Německa na opačnou část Zeměkoule.

14.12.2023 v 14:09 | Karma článku: 14.39 | Přečteno: 297 | Diskuse

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 10.90 | Přečteno: 101 | Diskuse

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma článku: 23.61 | Přečteno: 508 |

Martin Tuma

Berte Viagru, dokud si na to vzpomenete

Rozsáhlá studie odhalila významné snížení výskytu Alzheimerovi nemoci u pravidelkných uživatelů Viagry

25.3.2024 v 14:17 | Karma článku: 13.60 | Přečteno: 303 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 14.42 | Přečteno: 187 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.10 | Přečteno: 288 | Diskuse
Počet článků 115 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1518

Jsem vědecko technický revolucionář a kvantový mechanizátor.

Právě nyní se chystám vydat knihu "Tim se ptá: Proč a jak funguje vesmír".

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...