Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ta obludná síla II aneb čas, hmota a tak vůbec

Pokud chcete opravdu nezestárnout a nemáte nikoho, kdo by vás bez přestání pozoroval, zkuste na to jít jako foton. Tahle částice se pohybuje přesně rychlostí světla a podle obecné teorie relativity (zkráceně OTR) pro ni neexistuje čas a ani vzdálenost. Pro foton je prostě jakékoliv místo a čas tady a teď.

Výuka dívek a OTR

Ale vraťme se k té slavné teorii relativity. Dost z nás už o ní slyšelo, ale pravděpodobně s ní většina z nás nechtěla nikdy mít nic společného. Možná za to může špatná výuka, vždyť v kolika mladých dívkách by mohl dobře podaný paradox dvojčat zažehnout zájem o vesmír.

Tedy pokud by vyučující patřičně zdůraznil, že dívka letící v raketě rychlostí blízkou rychlosti světla si po celou dobu bude užívat s mladými, krásnými a inteligentními kosmonauty a především po návratu bude stále mladá, krásná a žádoucí jako před odletem. Zato jejím spolužačkám zde na zemi pokreslí prošlá léta obličej vráskami a jejich dívčí krása už poněkud povadne.

Ale to ne, učitelé trápí své svěřenkyně bezduchými příklady, nutí je počítat vzorečky, kterým nerozumí, aby zjistily, jak moc se zpomalí čas pro pozorovatele v raketě oproti pozorovateli na zemi.

Spojení hmoty a energie

Obecná teorie relativity je krásná v tom, jak slavným vzorečkem - který zde záměrně neuvedu, protože každý vzorec v článku prý snižuje počet čtenářů o polovinu - tedy je krásná v tom, jak spojuje dohromady hmotu a energii. Z OTR vyplývá, že pro náš vesmír je rychlost světla limitem, který nelze překročit, když dosáhnete rychlosti světla, čas se pro vás zastaví.

Nic hmotného ale této rychlosti dosáhnout nemůže, protože na urychlení by bylo potřeba nekonečně velké množství energie. Takže pokud se chcete proletět rychlostí světla a nejste zrovna nehmotný foton, musíte být osobou s dobrou představivostí. Ale nebyl by fyzik fyzikem, kdyby se nesnažil toto omezení nějak oblafnout.

4 základní interakce

Dnešní věda dokázala rozškatulkovat ten chaos, co panuje kolem nás, na čtyři základní projevy sil nebo též interakcí. Dvě z nich, silná a slabá jaderná síla, se projevují pouze ve světě částic a díky nim drží atom pohromadě. Dále je zde elektromagnetická síla, ta funguje jak v mikro, tak v makrosvětě a poslušně dodržuje rychlostní omezení, takže má v řidičáku plný počet bodů.

Tím, na koho ale mají fyzikové už dlouho spadeno, je gravitace. Vzhledem k tomu, že od dob páně Newtona existuje podezření, že se šíří nekonečnou rychlostí, snaží se ji vědci nachytat při činu. Velký sen všech dopravních policistů se podařilo realizovat teprve nedávno, totiž v roce 2002.

Díky pozorování přechodu Jupitera přes vzdálený kvasar dokázali vědci určit, že se gravitace šíří rychlostí světla, plus minus 20 procent na přesnost měření. Tedy - pokutu nedostane, zatím se nenašel svědek, který by viděl na vlastní oči gravitaci překračovat maximální povolenou rychlost. Nicméně pokud by se gravitace šířila pomaleji, je možné, že by graviton nebyl nehmotný jako foton, a toho by se dalo využít k jeho polapení.

Paradoxy gravitace a její působení na čas

Jenomže hmotný graviton je paradox. Gravitace je právě síla nejúžeji spjatá s hmotou, protože i ta sebemenší částečka hmoty má svoje vlastní gravitační pole. A graviton je částicí, zprostředkující toto působení. Ale pokud bude hmotný, budeme potřebovat další gravitony na zprostředkování jeho působení a ty budou potřebovat další a další a tak dále až do nekonečna. Přestože zrovna tahle vlastnost není v kvantovém světě ničím neobvyklým, vědci se teď raději drží víry, že gravitony si to vesmírem valí právě rychlostí světla.

OTR kromě toho, že spojuje hmotu a energii, definuje i vztah mezi hmotou, potažmo gravitací, a časem. Že čas ve slabém gravitačním poli plyne rychleji, se ostatně přesvědčili i tvůrci družicového navigačního systému GPS, který pracuje díky velice přesnému měření času. Jenomže na oběžné dráze ten čas plynul jinak než na zemi, a dokud nezohlednili tento vliv, předpovězený teorií relativity, nefungoval systém správně.

Extrémně velká gravitace dokonce dokáže čas úplně zastavit. Ale tak silnou gravitaci najdeme pouze u jediného typu vesmírných objektů, a to jsou černé díry. Černá díra funguje na podobném principu jako libovolný byrokracií prolezlý úřad, navenek nevykazuje žádnou činnost, jenom pohlcuje bez přestání další a další zdroje a roste. Do nitra tohoto objektu nevidíme, protože ani světlo z něj nemůže uniknout a je pohlceno. Její hmota je obrovská, kdybychom planetu Zemi gravitačně zhroutili do černé díry, nebyla by větší než nehet na malíčku, Saturn by zabíral asi tolik místa jako trio Maxim Turbulenc.

Pro hmotu, padající do černé díry, se čas zpomaluje, až se v místě, zvaném horizont událostí, úplně zastaví. Pokud tedy nechcete zestárnout nebo chcete alespoň stárnout pomaleji, je silné gravitační pole tou pravou volbou.

Bohužel řada lidí na to jde z té špatné strany, kdy se snaží zpomalit čas svojí vlastní hmotností, což je zvláště u žen tragédie. Dejte prosím na moji radu, milé dámy, lépe než gravitace funguje neustálé pozorování.

Věnování

Věnováno památce Johna Wheelera, který jako první použil výraz černá díra a od jehož úmrtí uplynul 18. dubna právě rok.

 

Pokud se Vám tyto články líbí, jejich pokračování můžete už dnést nalézt na emag.cz

Autor: Martin Tuma | sobota 27.6.2009 22:20 | karma článku: 20,93 | přečteno: 2093x
  • Další články autora

Martin Tuma

Berte Viagru, dokud si na to vzpomenete

Rozsáhlá studie odhalila významné snížení výskytu Alzheimerovi nemoci u pravidelkných uživatelů Viagry

25.3.2024 v 14:17 | Karma: 14,28 | Přečteno: 352x | Diskuse| Věda

Martin Tuma

Matematický mozkolam s váhami

Nepravidelný občasník zaměření na občerstvení mozkových závitů v matematice. Neváhejte to zkusit, třeba v sobě objevíte netušený talent.

8.3.2024 v 12:55 | Karma: 11,75 | Přečteno: 571x | Diskuse| Věda

Martin Tuma

Zapomenuté jaderné průšvihy - smrtící zvědavost zlodějů kovů

V tomto miniseriálu se nehodlám věnovat notoricky známým katastrofám, jako byla havárie v Černobylu nebo Fukušimě. Dnes se posuneme do Jižní Ameriky, i tam se děli zajímavé věci.

21.12.2023 v 9:11 | Karma: 22,34 | Přečteno: 484x | Diskuse| Věda

Martin Tuma

Zapomenuté jaderné průšvihy - bezstarostná Tokaimura

V tomto miniseriálu se nehodlám věnovat notoricky známým katastrofám, jako byla havárie v Černobylu nebo Fukušimě. Dnes se posuneme z Německa na opačnou část Zeměkoule.

14.12.2023 v 14:09 | Karma: 14,39 | Přečteno: 310x | Diskuse| Věda

Martin Tuma

Zapomenuté jaderné průšvihy - tikající špinavá bomba v německém dolu Asse II

V tomto miniseriálu se nehodlám věnovat notoricky známým katastrofám, jako byla havárie v Černobylu nebo Fukušimě. O jezeru Karačaj jsem psal minule, ale pěkně horkou skvrnu máme hned za hranicemi.

8.12.2023 v 15:55 | Karma: 15,67 | Přečteno: 402x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  16:50

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

Pomstím Palestinu, psal ve Francii podezřelý z únosu a znásilnění Židovky

25. dubna 2024  16:18

Policie ve Francii zadržela dvaatřicetiletého muže z pařížského předměstí Gennevilliers, který čelí...

Svědci mluvili až příliš, soud s Weinsteinem se zopakuje. Z vězení však nevyjde

25. dubna 2024  15:46,  aktualizováno  16:15

Newyorský odvolací soud ve čtvrtek zrušil odsouzení někdejšího hollywoodského producenta Harveyho...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 115
  • Celková karma 13,02
  • Průměrná čtenost 1519x
Jsem vědecko technický revolucionář a kvantový mechanizátor.

Právě nyní se chystám vydat knihu "Tim se ptá: Proč a jak funguje vesmír".