Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zenonův kvantový hrnec - tajemství věčného mládí?

Ve starém Řecku žil před dávnými lety filozof jménem Zenon, který ale na rozdíl od pana Papina nevynalezl žádný hrnec. Filozofové tehdy bádali o podstatě jsoucna, skutečnosti vesmíru, možnosti poznání, nesmrtelnosti chrousta, prostě o věcech, o kterých bádají dodnes, aniž by došli k nějakým výsledkům. Nicméně být filozof a mít reputaci, to tehdy stejně jako dnes mělo své výhody: Předně jste si mohli pustit hubu na špacír a nebát se, že vás nejbližší tyran seznámí s interiérem své mučírny. Nelze opomenout nemalé platby od moudrosti chtivých spoluobčanů, stejně jako obdiv něžného pohlaví (prosím opravte mne, pokud znáte nějakou filozofku z té doby).

Celkem ani nezáleží na tom, co daný filozof tvrdí, důležité je, aby tomu skoro nikdo nerozuměl. Aneb jak pravil pan Werich: To je blbý, to se bude líbit.

Zenonův paradox

A právě Zenon zformuloval tzv. Zenonův paradox. Zašmátral v mytologii a vytáhnul odsud Achilla, nejrychlejšího běžce té doby a potom zašmátral pod kamenem a vytáhl odsud želvu, symbol pomalosti. Mohl samozřejmě zvolit i slimáka nebo šneka, ale tito tvorové nejsou tak estetičtí jako želva.

Takže ve svém myšlenkovém experimentu postavil želvu proti Achillovi na start závodu v běhu na 100 kroků. Aby to bylo trochu fér, dal želvě deset kroků náskok a sledoval, co se bude dít. Podle něj v okamžiku, kdy se posune Achilles, posune se i želva, a v každém dalším okamžiku platí to samé. Jakmile se posune Achilles, posune se i želva. Podle něj tedy běžec želvu nikdy nedostihne. Zajímavá myšlenka, že ano?

Přemítám, jestli je na vině tehdejší, byť ještě globálně neoteplené klima, resp. pobyt na prudkém slunci, či za to může těžké řecké víno. Na první pohled je to tedy jasná hloupost, osobně jsem krátce po seznámení se s tímto paradoxem porazil šneka a poté jsem v Chorvatsku uspěl i proti tamější želvě. Doufám že jasný důkaz nesmyslnosti Zenonova paradoxu vyváží moji nadprodukci CO2 při běhu. Nicméně i dnes mezi námi žijí lidé, kteří jsou schopni tento paradox obhajovat.

Bůh - univerzální pozorovatel kvantových jevů

Jak už tomu ale bývá, co se v normálním životě vzpírá zdravému rozumu, v kvantovém světě platí jako obecný zákon a odsud vyplynul i titulek článku. Kvantoví fyzikové první generace, ano, ti, kteří z nedostatku vhodných měřících přístrojů a měřících metod strkali kočky do krabic, tak ti potřebovali k určení výsledku pokusu někoho "rozumného".

Podle nich dokud krabici neotevřeme, nelze rozhodnout, jak to s kočkou dopadlo, do jakého výsledku tedy tzv. zkolabovala vlnová funkce, protože vlnová funkce se jen tak vlní časoprostorem, dokud ji nějaký šťoural s měřákem nepřinutí zkolabovat do jednoho konkrétního výsledku měření. Dokonce i kdyby krabici otevřel stroj a výsledek vyfotil, jsme ve stavu nejistoty, dokud si ten obrázek neprohlédne pozorovatel. A fyzikové šli ještě dále - pokud to pozorovatel nikomu neřekne, tak okolní svět pořád neví, jak pokus dopadl, systém nejistoty do sebe vtáhnul i toho pozorovatele. Prostě metafyzická fyzika. Nakonec skončili u Boha, jakožto to univerzálního rozumného pozorovatele, bez nějž by se podle nich neodehrálo vůbec nic.

Zenonův kvantový hrnec aneb zíráním k věčnému mládí

Nějakou dobu jim tato tzv. Kodaňská interpretace vydržela, ale praskliny v ní se objevily ještě dříve, než přišel na scénu Zenonův kvantový hrnec. V tomto pokusu byly pozorovány ionty berylia, chycené do magnetické pasti. Když začali pod hrncem topit, jeden iont za druhým přecházel s určitou pravděpodobností do stavu s vyšší energií, tedy až sem nic divného.

Jenomže ono to není až tak jednoduché. Vědci pozorovali tento hrnec plný iontů za pomoci velmi krátkého laserového záblesku, který krátkodobě vybudil ionty na základní energetické hladině do jakéhosi mezistavu, ze kterého po vyzáření fotonu opět velmi rychle spadly do základního stavu. A zjistili velmi zajímavou věc - čím častěji se dívají, tím méně se systém mění.

Tedy opakované měření zpomaluje nebo dokonce úplně zamezí kolapsu vlnové funkce. Tím kvantová fyzika konečně vysvětluje delší dobu potřebnou k přivedení vody do varu, jestliže netrpělivě postáváte a hypnotizujete varnou konvici ve srovnání s případem, kdy to prostě zapnete a jdete dělat něco jiného. Schválně si to někdy zkuste.

A je tu i další způsob jak daný jev využít ve svůj prospěch. Chcete být věčně mladí? Sežeňte si někoho, kdo vás bude pořád pozorovat. Některé celebrity to už dnes vědí a praktikují to, jen se podívejte třeba na Cher. Případně porovnejte s Michaelem Jackonsem, který se ztratil z očí veřejnosti a dnes jeho integritu zachraňuje lepící páska.

O potřebě neustálého pozorování jsem se nedávno přesvědčil na vlastní kůži - večer jdu spát v rozpuku sil, ráno se probudím s pneumatikou navlečenou pod kůží kolem pasu a krizí středního věku za krkem.

 

Pokud se Vám tyto články líbí, jejich pokračování můžete už dnést nalézt na emag.cz 

Autor: Martin Tuma | pondělí 15.6.2009 9:07 | karma článku: 20,94 | přečteno: 2251x
  • Další články autora

Martin Tuma

Berte Viagru, dokud si na to vzpomenete

Rozsáhlá studie odhalila významné snížení výskytu Alzheimerovi nemoci u pravidelkných uživatelů Viagry

25.3.2024 v 14:17 | Karma: 14,28 | Přečteno: 351x | Diskuse| Věda

Martin Tuma

Matematický mozkolam s váhami

Nepravidelný občasník zaměření na občerstvení mozkových závitů v matematice. Neváhejte to zkusit, třeba v sobě objevíte netušený talent.

8.3.2024 v 12:55 | Karma: 11,75 | Přečteno: 571x | Diskuse| Věda

Martin Tuma

Zapomenuté jaderné průšvihy - smrtící zvědavost zlodějů kovů

V tomto miniseriálu se nehodlám věnovat notoricky známým katastrofám, jako byla havárie v Černobylu nebo Fukušimě. Dnes se posuneme do Jižní Ameriky, i tam se děli zajímavé věci.

21.12.2023 v 9:11 | Karma: 22,34 | Přečteno: 484x | Diskuse| Věda

Martin Tuma

Zapomenuté jaderné průšvihy - bezstarostná Tokaimura

V tomto miniseriálu se nehodlám věnovat notoricky známým katastrofám, jako byla havárie v Černobylu nebo Fukušimě. Dnes se posuneme z Německa na opačnou část Zeměkoule.

14.12.2023 v 14:09 | Karma: 14,39 | Přečteno: 309x | Diskuse| Věda

Martin Tuma

Zapomenuté jaderné průšvihy - tikající špinavá bomba v německém dolu Asse II

V tomto miniseriálu se nehodlám věnovat notoricky známým katastrofám, jako byla havárie v Černobylu nebo Fukušimě. O jezeru Karačaj jsem psal minule, ale pěkně horkou skvrnu máme hned za hranicemi.

8.12.2023 v 15:55 | Karma: 15,67 | Přečteno: 402x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Izrael pokročil v přípravě akce v Rafáhu, civilisty ochrání, uvedl mluvčí vlády

24. dubna 2024  16:55

Izrael pokročil v přípravách pozemní operace namířené proti palestinskému hnutí Hamás v Rafáhu na...

V nahrávkách si stěžoval na bankovky. Bystroně z AfD potápí důkazy

24. dubna 2024  16:53

Nové důkazy v kauze německého politika strany Alternativa pro Německo Petra Bystroně potvrzují...

Bývalý ředitel finančního úřadu kryl úniky a bral „dárky“, dostal podmínku

24. dubna 2024  15:01,  aktualizováno  16:48

Bývalý ředitel brněnského finančního úřadu Miroslav Kuba si už třikrát vyslechl podmíněný trest za...

Nenávist vůči Ukrajincům, segregace Romů. Amnesty International kritizuje Česko

24. dubna 2024  2:28,  aktualizováno  16:44

Ukrajinští uprchlíci se loni v Česku potýkali s nenávistnými projevy a diskriminací, pokračovala...

  • Počet článků 115
  • Celková karma 13,02
  • Průměrná čtenost 1519x
Jsem vědecko technický revolucionář a kvantový mechanizátor.

Právě nyní se chystám vydat knihu "Tim se ptá: Proč a jak funguje vesmír".