Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak žijí a umírají hvězdy a jak můžeme na Zemi přijít o noc

Odpovědi na proč a jak funguje vesmír. Psáno pro Tima, mého syna, ale určitě si to rádi přečtou i jiní.

Drahý Time,

v jednom z předchozích článků jsem si povídali o tom, jak vznikla naše Sluneční soustava. Dneska se podíváme, co nejenom naše Slunce, ale i další hvězdy čeká v budoucnosti.

Na hmotnosti záleží

Je to tak. Na začátku, ve hvězdné porodnici, kde vzniká většina hvězd dost záleží na tom, kolik hmoty si ta která hvězda urve. Ukazuje se, že hranice mezi opravdovou hvězdou a pouhým subhvězdným objektem je 0,08 hmotnosti Slunce. Pokud protohvězda nepřesáhne tuto váhu, stane se z ní hnědý trpaslík, hodně velká planeta nebo hodně malá hvězda. To proto, že po počáteční fázi se mu nepovedlo nahodit termojadernou fúzi vodíku. Nejdříve zářil díky gravitaci, kdy měnil energii pohybu protoplanetárního disku na teplo, potom krátce díky fúzi deuteria nebo tritia, ale to mu dlouho nevydrželo. Podobných nedopečených hvězd může být jenom v naší galaxii přes sto miliard. Jak se narodili, tak dožijí, chladní a osamocení, nedopečené hvězdy.

Pokud si hvězda z mračna prachu a plynu ukousne více jak 0.08 a méně jak zhruba 0.3 hmotnosti Slunce vznikne z ní červený trpaslík. Takových hvězd je nejvíce v naší Mléčné dráze, odhady mluví až o sto šedesáti miliardách se skoro sto miliardami planet. Takový trpaslík má dost hmotnosti na to, aby zažehl fúzi vodíku na hélium, ale vodík spaluje jenom velmi, velmi pomalu. Odhaduje se, že mu palivo vydrží na vyšší desítky miliard let. Co s ním bude potom se vědci jenom dohadují, podle jejich předpovědi by se měl po spálení všeho vodíku stát modrým trpaslíkem. Důležité je, že náš nejbližší hvězdný soused Proxima Centauri je právě takovým trpaslíkem a našli jsme u ní planety. Obecně se červení trpaslíci jenom velmi těžko hledají, protože jejich zářivý výkon je deset tisíckrát menši než je tomu u našeho Slunce.

Hertzsprungův–Russellův diagram aneb hvězdný zvěřinec

Jak to bývá u vědců obvyklé, mají tendenci věci zařazovat do různých škatulek na základě vnitřní nebo vnější podobnosti. Tomu pochopitelně nemohly hvězdy uniknou a výsledkem je Hertzsprungův–Russellův diagram.

Hertzsprungův–Russellův diagram

Na obrázku je na vodorovné ose je písmenem označena spektrální třída hvězdy a čísla udávají její povrchovou teplotu, aby jsi si to dokázal lépe představit, je to podbarvené. Na svislé ose potom zářivý výkon.

Jak můžeš sám vidět, všechny námi pozorované hvězdy se shlukují do různých houfů. Jsou čtyři hlavní skupiny - bílí trpaslíci, ke kterým se ještě vrátím, jsou to hvězdy v důchodu. Potom jsou to hvězdy hlavní posloupnosti a zbylé dvě skupiny tvoří obři a veleobři.

Důležité je, že hvězda nezůstává po celý svůj život věrna pouze jedné ze skupin. Červení trpaslíci, když úplně definitivně vyhoří a odeberou se do důchodu, tak se stanou právě bílými trpaslíky. Pojďme se teď podívat na hvězdy podobné našemu slunci, označované jako spektrální třída G. Než se zapálí termonukleární fúze vodíku, hvězda má nižší teplotu, ale vyšší svítivost. Teprve po několika stovkách miliónech let se vnitřní poměry vyrovnají a gravitace se dostane do rovnováhy s tlakem fotonů a hvězda se překulí do dospělosti. Zařadí se mezi stálice hlavní posloupnosti a tam zůstane miliardy let. To je i příběh našeho Slunce, které je teď ve zralém středním věku a podle odhadu astronomů má před sebou dalších zhruba pět miliard let života.

Když Slunci dojde vodík, poklesne tlak fotonů a Slunce se gravitačně zhroutí samo do sebe. Díky tomu se v jeho jádře nastartuje fúze hélia, díky které se hvězda velmi nafoukne do podoby rudého obra a opustí tak hlavní posloupnost a přesune se právě do skupiny obrů. Bude tak veliké, že jeho korona bude lízat oběžnou dráhu Země a pohltí Merkur a pravděpodobně i Venuši. Říkám pravděpodobně, protože sluneční vítr ohromně zesílí a odvane velkou část sluneční hmoty do vesmíru. Jeho jádro přitom zhoustne a zmenší. Tak bude Slunce ucházet asi pět miliard let, než přijde o většinu své hmoty a zůstane z něj velmi žhavé jádro o velikosti planety Země - bílý trpaslík.

Obři a veleobři

Tyto hvězdy jsou opravdoví otesánci, kteří se nenasytně cpou a tloustnou a tloustnou. Bavíme se teď o objektech do osmi násobku hmotnosti Slunce. Jejich život je podstatně kratší, v hlavní posloupnosti stráví zhruba sto padesát miliónu let a potom se i oni nafouknou. Začnou spalovat hélium, potom i uhlík, takže se stanou obrem a postupně veleobrem. Pak ale palivo dojde, Ohromná nafouknutá hvězda se najednou gravitačně smrští. Její vnější obálka narazí na malé a pevné jádro a odrazí se zpět. To celé trvá jenom pár desítek minut a na nebi se rozsvítí ohromná supernova, její svit vidíme přes celý vesmír. Poté co vyhasne, rozšiřuje se kolem ní mlhovina, ze které postupem času může vzniknout další generace hvězd. Zbytek, hvězdné jádro, má hmotnost asi jeden a půlkrát větší než S Slunce a veliké je jenom několik kilometrů. Gravitace je tak strašlivá, že "zatlačí" elektrony do protonů a vznikne neutronová hvězda.

Ty ještě více nenažrané hvězdy mají podobný osud, jenom o hodně kratší život. Potom, co vybuchnou jako supernovy je gravitace zhroutí do útvaru, kterému se říká černá díra. Její přitažlivost je totiž tak velká, že z ní neunikne ani světlo. Ostatně, černé díry by si zasloužili svůj vlastní článek, co myslíš?

Proč na Zemi přijdeme o noc

Opět je to podobné, jako se sluneční erupcí, také víme, že nás to jednou zasáhne, ale nevíme kdy. A tady se ta příčina jmenuje Betelgeuze, červený veleobr v souhvězdí Orionu. Pozorování jasně ukazují, že mele z posledního. Jeho svítivost velmi kolísá a vědci se shodují, že exploze supernovy má doslova na kahánku. Ale ve hvězdném pojetí, takže to může být dnes, nebo taky za sto let. Hvězda je od nás vzdálena nějakých šest set světelných let, takže kdyby bouchla někdy v době, kdy Kolumbus objevil Ameriku, dorazilo byt to k nám zhruba v těchto letech. Její jasnost bude větší, než Měsíc v úplňku, možná i o hodně více, takže najednou budeme mít na obloze Slunce ve dne a Betelgeuze v noci, která nebude. Tak uvidíme, jestli se toho já, nebo spíše ty dožiješ, v té době se bude sice špatně spát, ale zase se hodně ušetří za osvětlení. Jo a možná z toho příroda zmagoří, no budou to určitě zajímavé časy.

Autor: Martin Tuma | pátek 11.8.2023 14:35 | karma článku: 13,43 | přečteno: 196x
  • Další články autora

Martin Tuma

Berte Viagru, dokud si na to vzpomenete

Rozsáhlá studie odhalila významné snížení výskytu Alzheimerovi nemoci u pravidelkných uživatelů Viagry

25.3.2024 v 14:17 | Karma: 14,28 | Přečteno: 353x | Diskuse| Věda

Martin Tuma

Matematický mozkolam s váhami

Nepravidelný občasník zaměření na občerstvení mozkových závitů v matematice. Neváhejte to zkusit, třeba v sobě objevíte netušený talent.

8.3.2024 v 12:55 | Karma: 12,07 | Přečteno: 572x | Diskuse| Věda

Martin Tuma

Zapomenuté jaderné průšvihy - smrtící zvědavost zlodějů kovů

V tomto miniseriálu se nehodlám věnovat notoricky známým katastrofám, jako byla havárie v Černobylu nebo Fukušimě. Dnes se posuneme do Jižní Ameriky, i tam se děli zajímavé věci.

21.12.2023 v 9:11 | Karma: 22,34 | Přečteno: 484x | Diskuse| Věda

Martin Tuma

Zapomenuté jaderné průšvihy - bezstarostná Tokaimura

V tomto miniseriálu se nehodlám věnovat notoricky známým katastrofám, jako byla havárie v Černobylu nebo Fukušimě. Dnes se posuneme z Německa na opačnou část Zeměkoule.

14.12.2023 v 14:09 | Karma: 14,39 | Přečteno: 310x | Diskuse| Věda

Martin Tuma

Zapomenuté jaderné průšvihy - tikající špinavá bomba v německém dolu Asse II

V tomto miniseriálu se nehodlám věnovat notoricky známým katastrofám, jako byla havárie v Černobylu nebo Fukušimě. O jezeru Karačaj jsem psal minule, ale pěkně horkou skvrnu máme hned za hranicemi.

8.12.2023 v 15:55 | Karma: 15,67 | Přečteno: 402x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 115
  • Celková karma 13,17
  • Průměrná čtenost 1519x
Jsem vědecko technický revolucionář a kvantový mechanizátor.

Právě nyní se chystám vydat knihu "Tim se ptá: Proč a jak funguje vesmír".