Masakr v Idomeni

Nelekejte se, nemyslím tím eskalaci včerejších násilností v tomto uprchlickém táboře. Spíše se ptám, je ještě na stole otázka zda k němu dojde, nebo už jenom kdy k němu dojde? Popichování sluníčkářů  totiž směřuje k temným koncům.

Je asi nezvratným osudem, že každé větší shromáždění migrantů přitahuje profesionální pachatele dobra za cizí peníze podobně jako zápach zkaženého masa mouchy masařky. Stejně neodbytně se tam zahnízdí a začnou svoji činnost. Připomeňme si asi měsíc starý pokus o překročení Makedonských hranic. Podle neziskovek to byl vysilující pochod horským terénem zakončení život ohrožujícím broděním rozvodněné řeky. Posléze se z toho vyklubala asi dvoukilometrová vycházka zakončená překročením potoka, kde bylo zhruba po kolena vody. A mělo to předem jasný konec, Makedonci všechny pochytali, aktivistům dali pořádný flastr za napomáhání a nechtěnce vyhostili.

Pachatelé dobra teď podněcují obyvatele tábora v Idomeni k většímu zviditelnění. Takže co chvíli zablokují dálnici, nebo na koleje položí nemluvňata s cedulí „Open border or die“ v ruce. No, že člověk na kolejích vlak nezastaví, o tom by mohla vyprávět Bartošová, kdyby žila. Zatím si tím blokují přistavení lůžkových vozů, tedy jsou sami proti sobě. A do toho se co týden začne šířit fáma, že se hranice otevřela. A pak nastane šrumec, stejně jako včera, dojde na slzný plyn a možná i gumové projektily. Ono většina nechtěnců jsou mladí muži v plné síle, takže se pohraničníkům vůbec nedivím.

Je otázkou, kdy to celé bouchne. Lidé jsou už frustrovaní, že právě jim se cesta zavřela. Místo toho, aby se s tím sířili a odjeli do jiných, pohodlnějších uprchlických táborů, jsou opakovaně popichováni k tomu aby zůstali, aby to zkusili třeba násilím. A až se situaci vyhrotí, místo gumových projektilů začnou lítat ostré, protože i pohraničník je jenom člověk a bojí se o svůj život. Pak budou palcové titulky v novinách po celém světě a pachatelé dobra budou mít zajištěnu pozornost a další přísun financí. O to přece jde až v první řadě.

A ještě něco na závěr, pořád nás obviňují, tedy odmítače uprchlíků a kvót, že nemáme konstruktivní řešení, ale jenom kritizujeme a rozdáváme hraběcí rady. Takže můj návrh je: Zřídit uprchlická centra v Egyptě a Alžírů a všechny běžence lifrovat tam, bez výjimky a bez milosti. Jejich noha nesmí stanout na evropské půdě, dokud nebudou mít kladně vyřízenou žádost o azyl. Kdybychom Egyptu nebo Alžíru slíbili takové peníze jako Turecku, tak se budou moci přetrhnout, aby nám vyhověli. Případně si myslím, že se v Africe najde dost zemí, které by si za malý bakšiš běžence vzali na starost.

P.S. Že jsem xenofob, islámofob a rasista, to o sobě dobře vím, to nemusíte do diskuze pod článkem psát. Omezte se na konstruktivní kritiku.

Autor: Martin Tuma | úterý 12.4.2016 11:51 | karma článku: 41,49 | přečteno: 1994x