Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Fúzujem, fúzování milujem

Termonukleární fúze může být v budoucnu prakticky neomezený zdroj čisté energie. Pojdmě se blíže podívat, jestli je opravdu nutno stavět obrovksé, technicky a finančně náročné zařízení jako NIF nebo ITER, anebo můžeme najít "fintu", jak to zprovoznit za pokojových podmínek.

Termonukleární fúze je fyzikální jev, který  formoval a formuje vesmír do podoby takové, v jaké jej dnes pozorujeme. Krátce po Velkém třesku v okamžiku převládla ve vesmíru hmota nad zářením. Potom vesmír ještě dále chladl a začaly vznikat prvky jako je vodík, hélium nebo lithium. Celkem fádní, z toho moc věcí neposkládáte. Ale pak začaly vznikat první hvězdy a v nich termonukleární pece začaly spékat dohromady jádra složitějších prvků. A výbuchy supernov potom vychrlily do vesmíru prvky periodické tabulky, jak je známe dnes.

Kdybychom dokázali kontrolovaně napodobit proces, který probíhá v nitru hvězd a přiměli dva atomy vodíku, aby se sloučily na atom hélia, získáme tím úžasně vydatný zdroj čisté energie. Ale to není tak jednoduché.

 

Nechuť k jaderné intimitě

 

Abychom přiměli dva atomy vodíku uzavřít registrované partnerství v atomu hélia, potřebujeme k tomu hodně energie. Nejdříve je totiž musíme zbavit slupky, kterou tvoří jejich elektronový obal. Naštěstí mají jenom jeden elektron, tak to jde celkem snadno. Potom je tu ale další oříšek. Jádra jsou kladně nabitá a pokud jste někdy zkoušeli dát k sobě dva stejné póly magnetů, tak víte, že se navzájem odpuzují. Podobně se navzájem odpuzují i tyto dvě atomová jádra vodíku, odborně se tomu říká, že potřebujeme překonat Coulombovu bariéru (Coulomb je pán, který experimentoval s elektrickým nábojem. Prosím, neplést s poručíkem Colombem). A právě tuto nechuť k intimnímu jadernému sblížení musíme překonat. Prozatím na to existují jenom jeden přístup – narvat do toho energii, energii a zase energii, dokud nedojde ke sloučení.

Můžete to zkusit na ruský způsob přes ohřev plazmy v silném magnetickém poli – zařízení Tokamak, teď se pracuje na mezinárodním programu Internation Thermonuclear Experimental Reactor (ITER), který si klade za cíl postavit první funkční prototyp fúzního reaktoru. Pokrok ale brzdí nedostatek financí. Další přístup je americký  - naprat do toho energii pořádně  silným laserovým impulsem. Výzkumy probíhají v National Ignition Facility (NIF). Třetí způsob je součástí hybridních atomových reaktorů, kdy energii na fúzi čerpají ze štepné energie – jádro reaktoru je obaleno ještě jednou vrstvou materiálu, ve kterém dochází k fůzi. A samozřejmě není možné opomenout jediné v praxi používané řešení jaderné fůze – ve vodíkových bombách. Prozatím rekord drží Rusové s výkonem 10 MT (ekvivalent 10 miliónů tun TNT). I když do bouchlo nad Sibiří, tak to prý vyrazilo okna i v Moskvě a pak už podobných pokusů nechali. V této souvislosti je potřeba podotknout, že NIF je americká náhrada za pokusné výbuchy. Spíše než termonukleární fúzi zde zkoumají lepší a účinnější atomové bomby.

 

Fúze za studena

 

Odpradávna mezi námi existují lidé, kteří se domnívají, že fyzikální zákony pro ně neplatí. Teď nemám na mysli řidiči s kmotrovskými poznávacími značkami, kteří se domnívají, že setrvačnost a brzdná dráha jsou jenom pověrečných slabochů a pro ně neplatí. Myslím na jedince, kteří se domnívají, že Coulombovu bariéru nemusí překonávat, ale dá se obejít.

Problém ale není tak jednoduchý, jak se zdá. Faktem je, že se do toho začíná plést kvantová mechanika a jev zvaný kvantové tunelování. Pro praktickou aplikaci nemusíme chodit daleko, stačí zvednout ve dne oči k obloze. Naše Slunce provozuje fúzi také na principu kvantového tunelování, jinak by už zřejmě dávno vyhořelo. A tak se „vědci“ různě na světě snaží dát dohromady zařízení, které by přes nějaký katalyzátor či nám ještě neznámý fyzikální princip dokázalo sloučit vodík na hélium za pokojového tlaku a při pokojové teplotě.

Asi nezjnámější jsou Martin Fleischmann a Stanley Pons, kteří v roce 1989 ohlásili, že při pokusech s elektrolýzou těžké těžké vody pomocí elektrod z paládia pozorují mírný přebytek tepla. Tento přebytek vysvětlovali právě jevem studené fúze. Bohužel se tento pokus nikomu nepovedlo zopakovat tak, aby získal nějaké průkazné výsledky.

Letos se objevila zpráva o týmu italských fyziků, kteří nejenže mají zařízení pro studenou fúzi, ale dokonce chystají v brzké době výrobu prototypů a po nich i do roku či dvou chtějí rozjet komerční produkci fúzních článků. Dokonce již na veřejnosti předvedli svoje zařízení, kdy fúzi zajišťuje proud vodíku dopadající na nikl + nějaké tajemné příměsi a modulace napájení. Zařízení přitom má mít úžasnou energetickou výnosnost, kterou prezentují ohřevem vody. Více o tomto zařízení je zde:

http://www.osel.cz/index.php?clanek=5496

Ale mnohem spíše než o vědce se jedná o kouzelníky – iluzionisty. Především jde o to, že nijak nedaří detekovat produkty fúze, jak izotopy mědi, která by měla vzniknout při sloučení niklu a vodíku, stejně jako gamma záření, které je dalším produktem fúze. Dá se říci, že kdyby opravdu docházelo k fúzi, už by všichni lidé v místnosti nejspíše byly dávno po smrti díky nemoci z ozáření. I když doposud nebyl odhalen trik, na jehož principu tu vodu zahřívají, nejpravděpodobnější vysvětlení je, že se jedná o specifický druh nikl-vodíkové baterie a energie nepochází z fúze, ale z chemické reakce. Více o tom, proč jde o podvod najdete zde:

http://www.osel.cz/index.php?clanek=5501

 

Reálná fůze za studena

 

Přes všechnu skepsi existují postupy zařízení, které dokáží přimět jádra atomů k fůzi za nízkých teplot. Jedno z těchto zařízení je popsáno zde:

http://www.osel.cz/index.php?clanek=1253

Jiné zařízení, v dnešní době velmi populární mezi amatérskými badateli v oboru fúze za studena je tzv. polywell. V podstatě jde o to, že místo víceméně náhodného pohybu jednotlivých atomových jader vůči sobě využijeme elektrického pole k usměrnění pohybu a navedeme jednotlivá jádra vůči sobě do srážky. Potom nemusíme dosahovat tak velkých energií, jako je tomu u tokamaku a vystačíme si s podstatně subtilnějším zařízení.

Kromě amatérských nadšenců provádí výzkumy na tomto poli i americká armáda, která hodlá v tomto roce financovat výstavbu prototypu polywell 9. Více se o tom může dočíst v tomto článku:

http://vtm.zive.cz/aktuality/udelej-si-sam-fuzni-reaktor

Ale ani zde by nás neměla opouštět skepse. Prozatím se nepovedlo nikomu zprovoznit toto zařízení tak, aby dodávalo více energie, než spotřebuje a místo jako reaktor je používáno jako zdroj neutronů. Navíc konstrukce fukčního prototypu naráží na celou řadu protikladných požadavků:

Jak udržet řídící magnety při co nejnižší teplotě velmi blízko horkého plazmatu.

Jak usměrnit vyletující neutrony aby z nich šla čerpat energie a nedegradovali materiál cívek. Tento problém lze ale obejít při použití reakce proton-bór.

Jak do systému načerpat palivo a odčerpat z něj „vyhořelou“ směs.

Je vidět, je toho k řešení opravdu více než dost, uvidíme, jakým způsobem  se s tím v budoucnu konstruktéři poperou a jakých výsledků se jim podaří dosáhnout.

Jediným nám známým způsoben, jak rozjet fúzi za studena zůstává proces, zvaný mionová katalýza. Mion je podstatně hmotnější sourozenec elektronu, pokud u atomu vodíku nahradíme elektron mionem, tak se drží mnohem blíže jádra. Zároveň má celek elektricky záporný náboj, takže k sobě může přitáhnout kladné jádro jiného vodíku a to tak blízko, že díky tunelovému jevu dojde s velkou pravděpodobností ke sloučení v jádro hélia. Celé to ale vázne na tom, že nemáme levný a dostupný zdroj mionů, takže jde opět o fúzi, která spotřebovává více energie, než ji vyprodukuje a to díky nárokům na výrobu mionu v urychlovači.

Více o této reakci je zde: http://cs.wikipedia.org/wiki/Mionov%C3%A1_katal%C3%BDza

 

Závěr

 

Prozatím vše nasvědčuje tomu, že technologii pro jadernou fúzi jako zdroj energie hned tak po ruce mít nebudeme. Ale není třeba věšet hlavu. I když všichni doomsayeři straší s vyčerpáním zásob fosilních paliv a na to navázaným krachem naši civilizace, skutečnost není tak černá. Může nás zachránit atomová energie, při rozvoji tzv. Toriového cyklu máme relativně snadno dostupné zdroje paliva na příštích několik tisíc let a pokud k tomu přidáme likvidaci vyhořelého paliva, jako je například zde:

http://vtm.zive.cz/aktuality/spalovace-nuklearniho-odpadu

můžeme si zajistit čistý a levný zdroj energie na dlouhá léta. Jenom se to chce věnovat výzkumu, fyzice a matice, místo přivazovaní se na vrata atomových elektráren. Nezbývá než nám do budoucna popřát hodně štěstí.

 

Tento článek je publikován pod licencí Creative Commons 2.0. s atributy by, nd, sa

 

Autor: Martin Tuma | pátek 18.2.2011 10:37 | karma článku: 15,66 | přečteno: 1884x
  • Další články autora

Martin Tuma

Berte Viagru, dokud si na to vzpomenete

Rozsáhlá studie odhalila významné snížení výskytu Alzheimerovi nemoci u pravidelkných uživatelů Viagry

25.3.2024 v 14:17 | Karma: 14,27 | Přečteno: 349x | Diskuse| Věda

Martin Tuma

Matematický mozkolam s váhami

Nepravidelný občasník zaměření na občerstvení mozkových závitů v matematice. Neváhejte to zkusit, třeba v sobě objevíte netušený talent.

8.3.2024 v 12:55 | Karma: 11,75 | Přečteno: 566x | Diskuse| Věda

Martin Tuma

Zapomenuté jaderné průšvihy - smrtící zvědavost zlodějů kovů

V tomto miniseriálu se nehodlám věnovat notoricky známým katastrofám, jako byla havárie v Černobylu nebo Fukušimě. Dnes se posuneme do Jižní Ameriky, i tam se děli zajímavé věci.

21.12.2023 v 9:11 | Karma: 22,34 | Přečteno: 482x | Diskuse| Věda

Martin Tuma

Zapomenuté jaderné průšvihy - bezstarostná Tokaimura

V tomto miniseriálu se nehodlám věnovat notoricky známým katastrofám, jako byla havárie v Černobylu nebo Fukušimě. Dnes se posuneme z Německa na opačnou část Zeměkoule.

14.12.2023 v 14:09 | Karma: 14,39 | Přečteno: 307x | Diskuse| Věda

Martin Tuma

Zapomenuté jaderné průšvihy - tikající špinavá bomba v německém dolu Asse II

V tomto miniseriálu se nehodlám věnovat notoricky známým katastrofám, jako byla havárie v Černobylu nebo Fukušimě. O jezeru Karačaj jsem psal minule, ale pěkně horkou skvrnu máme hned za hranicemi.

8.12.2023 v 15:55 | Karma: 15,67 | Přečteno: 400x | Diskuse| Věda

Martin Tuma

Zapomenuté jaderné průšvihy - Východouralská radioaktivní stopa a jezero Karačaj

V tomto miniseriálu se nehodlám věnovat notoricky známým katastrofám, jako byla havárie v Černobylu nebo Fukušimě. O jezeru Karačaj, které Vás zabije za 5 minut jste už četli?

17.11.2023 v 9:54 | Karma: 15,20 | Přečteno: 312x | Diskuse| Věda

Martin Tuma

Co když vaše pojišťovna ví dříve než vy, že máte cukrovku?

Umělá inteligence dokáže pouze z vaší řeči poznat, jestli máte cukrovku nebo vám nastupuje Alzheimer. Lze to využít i zneužít.

9.11.2023 v 10:44 | Karma: 12,99 | Přečteno: 396x | Diskuse| Věda

Martin Tuma

Jak to dělají kosmonauti, když se kamery nedívají aneb co se sní, musí jít i ven

Odpovědi na proč a jak funguje vesmír. Psáno pro Tima, mého syna, ale určitě si to rádi přečtou i jiní. Dnes o tom, že kosmonautika je ve skutečnosti pěkně smradlavá a špinavá práce.

29.10.2023 v 19:05 | Karma: 0 | Přečteno: 71x | Diskuse| Věda

Martin Tuma

Proč potřebujeme kolonizovat vesmír a jak to máme udělat - hledání života

Odpovědi na proč a jak funguje vesmír. Psáno pro Tima, mého syna, ale určitě si to rádi přečtou i jiní. V minulých článcích jsme se zabývali způsobem, jak osídlit vesmír, ale dnes bychom se měli zamyslet - co když tam bude život?

19.10.2023 v 10:37 | Karma: 6,27 | Přečteno: 111x | Diskuse| Věda

Martin Tuma

Proč potřebujeme kolonizovat vesmír a jak to máme udělat - Mars a asteroidy

Odpovědi na proč a jak funguje vesmír. Psáno pro Tima, mého syna, ale určitě si to rádi přečtou i jiní. Dneska to bude o tom, že Země je nám už malá a potřebujeme se stát meziplanetární civilizací.

6.10.2023 v 10:37 | Karma: 6,99 | Přečteno: 190x | Diskuse| Věda

Martin Tuma

Proč potřebujeme kolonizovat vesmír a jak to máme udělat - Měsíc

Odpovědi na proč a jak funguje vesmír. Psáno pro Tima, mého syna, ale určitě si to rádi přečtou i jiní. Dneska to bude o tom, že Země je nám už malá a potřebujeme se stát meziplanetární civilizací.

23.9.2023 v 12:24 | Karma: 10,70 | Přečteno: 237x | Diskuse| Věda

Martin Tuma

F-35 jsou drahé, nespolehlivé a pro nás nevhodné

Generálové se chystají na minulou válku. Pro nás je F-35 jenom drahá hračka, symbol statusu, nikoliv užitečná zbraň. Jsou levnější a mnohem více vhodné kombinace letadel, PVO, raket, více v článku.

22.9.2023 v 14:40 | Karma: 29,32 | Přečteno: 741x | Diskuse| Ekonomika

Martin Tuma

Zrušme koncesionářské poplatky a udělejme z ČT něco jako je HBO

„Nechci platit za něco, co nevyužívám, i když vybavení na to mám,“ pravil kamarád. „To chci rovnou přídavky na děti,“ pokračoval, „sice děti nemám, ale vybavení na ně ano.“

17.9.2023 v 16:26 | Karma: 33,68 | Přečteno: 840x | Diskuse| Ostatní

Martin Tuma

Proč potřebujeme kolonizovat vesmír a jak to máme udělat - oběžná dráha Země

Odpovědi na proč a jak funguje vesmír. Psáno pro Tima, mého syna, ale určitě si to rádi přečtou i jiní. Dneska to bude o tom, že Země je nám už malá a potřebujeme se stát meziplanetární civilizací.

15.9.2023 v 12:12 | Karma: 9,56 | Přečteno: 296x | Diskuse| Věda

Martin Tuma

Jak přispěl Jára Cimrman kvantové fyzice a proč dnes vědci komolí slovo kvark

Odpovědi na proč a jak funguje vesmír. Psáno pro Tima, mého syna, ale určitě si to rádi přečtou i jiní. Dneska to bude o přínosu Járy Cimrmana v oblasti kvantové fyziky.

8.9.2023 v 8:25 | Karma: 16,65 | Přečteno: 330x | Diskuse| Věda

Martin Tuma

Jak funguje informační paradox a proč černé díry nemají vlasy

Odpovědi na proč a jak funguje vesmír. Psáno pro Tima, mého syna, ale určitě si to rádi přečtou i jiní. Dneska o tom, jak nám černé díry vykusují informace z vesmíru.

1.9.2023 v 11:39 | Karma: 12,92 | Přečteno: 265x | Diskuse| Věda

Martin Tuma

Jak vypadají černé díry a proč jsou to nejjasnější objekty vesmíru

Odpovědi na proč a jak funguje vesmír. Psáno pro Tima, mého syna, ale určitě si to rádi přečtou i jiní.

18.8.2023 v 12:09 | Karma: 19,00 | Přečteno: 425x | Diskuse| Věda

Martin Tuma

Jak žijí a umírají hvězdy a jak můžeme na Zemi přijít o noc

Odpovědi na proč a jak funguje vesmír. Psáno pro Tima, mého syna, ale určitě si to rádi přečtou i jiní.

11.8.2023 v 14:35 | Karma: 13,43 | Přečteno: 196x | Diskuse| Věda

Martin Tuma

Proč je důležité rozumět statistice a jak fungují kazítka ve spotřebičích

Odpovědi na proč a jak funguje vesmír. Psáno pro Tima, mého syna, ale určitě si to rádi přečtou i jiní.

4.8.2023 v 20:21 | Karma: 16,98 | Přečteno: 471x | Diskuse| Věda

Martin Tuma

Jak fungují rakety a proč používáme gravitační prak

Odpovědi na proč a jak funguje vesmír. Psáno pro Tima, mého syna, ale určitě si to rádi přečtou i jiní.

28.7.2023 v 13:18 | Karma: 12,47 | Přečteno: 304x | Diskuse| Věda
  • Počet článků 115
  • Celková karma 13,01
  • Průměrná čtenost 1519x
Jsem vědecko technický revolucionář a kvantový mechanizátor.

Právě nyní se chystám vydat knihu "Tim se ptá: Proč a jak funguje vesmír".