Geopatogenní zóny - zabijáci elektroniky

22. 10. 2009 11:06:16
Již velmi dlouho se vědci mezi sebou přou o existenci nebo neexistenci tzv. geopatogenních zón a jejich účinků na živé organismy. Především z toho důvodu, že tyto zóny je obtížné detekovat a ještě obtížněji lze jejich účinky prokázat. V nedávné době ale agentura DARPA (Defense Advanced Research Project Agency - úřad, který koordinuje výzkumné a vývojové úsilí celé řady oblastí pro Pentagon) odtajnila výsledky interdisciplinárního výzkumu právě v této oblasti.

Průlom v detekci geopatogenních zón (GPZ)

Vědci se především zaměřili na detekci geopatogenních zón a jejich vliv jak na osoby, tak na techniku a došli k pozoruhodným výsledkům. Nejprve nechali zónu detekovat citlivou osobou, tzv. senzibilem, pro další ověření detekce použili různé měřiče - především zkoumali rozložení tzv. elektrosmogu, par různých nebezpečných látek, včetně radonu a ozónu.

Největších úspěchů ale bylo dosaženo při použití tzv. rezonoměru, který je schopen na principu jednoduché elektromagnetické indukce detekovat, jak je v daném místě porušeno geostatické pole souhrnem všech rušivých vlivů a jaké je rozložení rezonančního pole v daném místě.

Pakliže jednotlivá měření dokáží detekovat jednotlivé parciální složky geopatogenní zóny, rezonoměr potom provádí jejich integraci díky měření změn pole vyššího řádu.

GPZ s prstem na spoušti atomového holocaustu

Výzkumná zpráva se dále zaobírá celou řadou incidentů z dob studené války, především z velitelství Norad, kdy docházelo k mylným detekcím odpálení střel ze Sovětského svazu.

Je jasné, že v tak stresujícím pracovním prostředí se jakékoliv patogenní zóny projeví obzvláště ničivě. Přitom díky umístění velitelství NORAD hluboko ve skalním masivu zde není o tyhle zóny rozhodně žádná nouze.

Nicméně výzkumníci z DARPA s údivem pozorovali, jak se za dobu fungování NORADu změnilo rozmístění lidí a techniky. Pracovníci nevědomky preferovali pro svoje pracoviště "čistá" místa, tedy taková místa, kde jsou GPZ nízké nebo žádné.

Jedná se o jeden ze základních projevů mimosmyslového vnímání, kdy se lidé na místech s vysokým rizikem GPZ necítí prostě dobře (jedná se hlavně o projevy náhlých nevolností, mrazení v zádech, pocity, že je dotyčný někým pozorován, atd.), o podstatu této percepce se dodnes vedou spory a není spolehlivě objasněna, nicméně funguje.

GPZ ničí i techniku

I proto se na místech s vysokým rizikem GPZ (byla zde naměřena hodnota kolem 150 až 200 resenů) vyskytuje prakticky výhradně počítačová technika. Nicméně odchod lidí z míst s GPZ se nijak neprojevil na snížení počtu planých poplachů, možná právě naopak.

Díky tomu, že tento proces je postupný a dodnes probíhající, bylo možno sledovat, jak se plané poplachy způsobené lidským faktorem stále častěji mění na poplachy způsobené chybou techniky. Stejně tak bylo možno pozorovat, díky přísnému řízení kvality a důkladným záznamům o prováděných opravách, jak hardware, tak software, jak umístění počítače, případně elektroniky obecně v místě s vysokým GPZ velmi zkracuje životnost tohoto zařízení a zvyšuje jeho poruchovost.

Na základě tohoto zjištění bylo v uplynulých letech provedeno podrobné zkoumání rozložení GPZ na dalších podobných pracovištích stejně jako ve velkých serverovnách a databázových skladech. Výzkum je komplikován tím, že samotné počítače a elektronika obecně velmi přispívají k síle GPZ, případně ji mohou dlouhodobě formovat a ovlivňovat, ale i tak je výsledek jednoznačný - GPZ dokáže zničit nebo výrazně zkrátit životnost zařízení v nich umístěných.

GPZ v zemi vycházejícího slunce

Navíc bylo možno porovnat údaje získané v rámci amerického výzkumu s daty pořízenými na druhé straně oceánu, tedy v Japonsku. Zde se dodnes při plánování stavby prakticky čehokoliv dodržují pravidla u nás v Evropě známá jako Feng-šuej. Pracoviště navrhnutá podle těchto pravidel, doplněná o prostředky na odstínění GPZ (ať už tradiční v podobě krystalů, květin, nebo moderní elektronická zařízení) vykazují podstatně nižší chybovost jak lidského faktoru, tak techniky.

DARPA z těchto důvodu doporučuje zahrnutí pravidel Feng-šuej do norem plánování a výstavby vojenských objektů stejně jako jejich uplatnění ve stávajících zařízeních, dovozuje návratnost vynaložených nákladů kolem čtyř let. Doporučení DARPA mají být přitom zakomponována i do pravidel pro civilní objekty a dále je hodlá zkoumat Ministerstvo zdravotnictví USA (Food and Drug Administration).

Neradostný výhled do budoucna

Otázkou pro nás je, jak se k tomuto výzkumu postaví naše ministerstvo zdravotnictví, zda bude i nadále před neblahými účinky GPZ strkat hlavu do písku, anebo se bude konečně dané problematice seriózně věnovat.

Jenom abychom se nedočkali u výrobců spotřební elektroniky požadavku na umístění jejich výrobků do míst s nízkou nebo nulovou hodnotou GPZ, jinak odmítají převzít záruku za poškození. Vzhledem k neustálé miniaturizaci může vliv GPZ na mikroprocesory dramaticky narůstat.

 

P.S. Tento článek byl určený k publikování 1. dubna. Došlo, milánkové, došlo?

Autor: Martin Tuma | čtvrtek 22.10.2009 11:06 | karma článku: 16.93 | přečteno: 2171x

Další články blogera

Martin Tuma

Berte Viagru, dokud si na to vzpomenete

Rozsáhlá studie odhalila významné snížení výskytu Alzheimerovi nemoci u pravidelkných uživatelů Viagry

25.3.2024 v 14:17 | Karma článku: 13.60 | Přečteno: 303 | Diskuse

Martin Tuma

Matematický mozkolam s váhami

Nepravidelný občasník zaměření na občerstvení mozkových závitů v matematice. Neváhejte to zkusit, třeba v sobě objevíte netušený talent.

8.3.2024 v 12:55 | Karma článku: 10.72 | Přečteno: 514 | Diskuse

Martin Tuma

Zapomenuté jaderné průšvihy - smrtící zvědavost zlodějů kovů

V tomto miniseriálu se nehodlám věnovat notoricky známým katastrofám, jako byla havárie v Černobylu nebo Fukušimě. Dnes se posuneme do Jižní Ameriky, i tam se děli zajímavé věci.

21.12.2023 v 9:11 | Karma článku: 22.34 | Přečteno: 476 | Diskuse

Martin Tuma

Zapomenuté jaderné průšvihy - bezstarostná Tokaimura

V tomto miniseriálu se nehodlám věnovat notoricky známým katastrofám, jako byla havárie v Černobylu nebo Fukušimě. Dnes se posuneme z Německa na opačnou část Zeměkoule.

14.12.2023 v 14:09 | Karma článku: 14.39 | Přečteno: 297 | Diskuse

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 13.23 | Přečteno: 132 | Diskuse

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma článku: 25.00 | Přečteno: 520 |

Martin Tuma

Berte Viagru, dokud si na to vzpomenete

Rozsáhlá studie odhalila významné snížení výskytu Alzheimerovi nemoci u pravidelkných uživatelů Viagry

25.3.2024 v 14:17 | Karma článku: 13.60 | Přečteno: 303 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 14.44 | Přečteno: 189 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.12 | Přečteno: 294 | Diskuse
Počet článků 115 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1518

Jsem vědecko technický revolucionář a kvantový mechanizátor.

Právě nyní se chystám vydat knihu "Tim se ptá: Proč a jak funguje vesmír".

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...