Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Osvědčené taktické postupy při vyvražďování vos

Při čtení tohoto článku prosím postupujte jako při práci s ředidlem. Nejezte, nepijte, ani nekuřte. Pokud si poprskáte monitor nebo klávesnici, je to vaše chyba, já vás varoval. Pozor: Článek obsahuje explicitní popis násilí, páchaný zákeřným bodavým hmyzem a seznam osvědčených postupů, jak se bránit. Především ale obsahuje informace a sdělení, která by mohla narušit zdravý psychický rozvoj slabších jedinců a hlavně: Tohle doma nezkoušejte.

Při zveřejnění popisu své prozatím poslední bitvy s vosami jsem ani netušil, jaký ohlas to bude mít a kolik zajímavých příhod a nápadů od vás, drazí čtenáři, dostanu. Vzhledem ke stálým dotazům, jak tedy vosy bezpečně zlikvidovat, zde přináším několik osvědčených postupů.

1.      Taktická situace: Vosí hnízdo zahrabané v zemi, ve škvíře ve zdi atd.

Existuje pouze jediný bezpečný způsob likvidace, jak jsem se o tom sám přesvědčil. Je to Postup s velkým P a má 3 varianty:

a) Maximalistická (po zkušenostech z nedávna mnou preferovaná):

     Hnízdo odhalit z oběžné dráhy vojenskou družicí s vysokým rozlišením, cíl zaměřit a zlikvidovat salvou mezikontinentálních balistických střel s atomovou hlavicí.

    b) Optimální:

      Hnízdo odhalit z oběžné dráhy vojenskou družicí s vysokým rozlišením, cíl zaměřit a zničit  raketou Tomahawk s konvenční hlavicí. K odpálení rakety ale musí dojít z ponořené ponorky.

      c) Minimalistická:

        Vosí hnízdo odhalit bezpilotním letounem Predátor a pak jej zasypat salvou řízených protitankových střel Hellfire. Letoun je třeba opět ovládat z ponořené ponorky.

         

        Existují i další postupy, už zdaleka ne tak bezpečné, ale přesto používané:

        Nalít do hnízda benzín a zapálit – osvědčený a zábavný způsob ničení vosího hnízda v zemi. Ovšem někdy ohořelé vosy odmítají spolupracovat a nechat se vyvraždit. Na druhou stranu při použití dostatečného množství benzínu můžete mít na zahradě novou studnu nebo výkop pro bazén. Ještě zábavnější varianta je napustit tam zemní plyn z bomby, potom místo vosího hnízda můžete mít i výkop základů pro rodinný dům. Pokud máte kamenitější podloží, tím lépe, protože letící butráky ničí vosy, které unikly. Mezi další nežádoucí vedlejší účinky patří absence obočí a části vlasové pokrývky, což ale vynahrazují otoky po bodnutích.

        Vosí hnízda v budovách – pokud nejste natolik drsní (nebo naštvaní), abyste zničili hnízdo i s domem, musíte zvolit jemnější postupy. Dobře se osvědčilo nastražení pastí – vosolapek, třeba s pivem. Po zmenšení počtu vos v hnízdě je možno přistoupit k zaplynování hnízda samotného, biolitem, sírovým knotem, či jiným jedem podle libosti a chuti. Upozornění pro fajnšmekry – kouř z marjánky vosy nerozesměje a po čase už ani vám jejich zuřivý útok nepřijde tak legrační. Samozřejmě nepodceňujte obrannou výbavu – mít brnění je fér hra, vos je značná početní přesila. Ovšem brnění nesmí být nikde příliš tenké (ani na hřbetu rukou) a ochrana hlavy musí být od kůže dost daleko. Pokud ne, zjistíte, jak se asi cítil Sloní muž.

         

        2.      Vosí hnízdo na trámu, na střeše nebo jinde, kde se k němu dá dostat

        Oproti hnízdu v úkrytu je tohle triviální záležitost. Velmi se osvědčilo využít noční tmy a nočního chladu, na hnízdo nasadit sklenici (někdo též používá papírové pytlíky), stopku hnízda odříznout a vosy následně zlikvidovat.

        Při lapání do papírového pytlíku potom stačí hodit vosy do rozpálených kamen. Oproti tomu vhození vos do rozpáleného krbu není dobrým postupem, protože vosy hoří hůře než papír sáčku. Očouzené, připálené a hlavně dopálené vosy vylétající z krbu se stužkami kouře – to je pohled, na který se nezapomíná. Hodně dlouho nezapomíná.

        Ani vhození takto ulovených vos do popelnice není tím pravým řešením. Popeláři možná mají smysl pro humor, ale určitě ne tak velký. Též je potřeba pamatovat, že hodit to sousedovi do popelnice sousedské vztahy rozhodně nevylepší.

        Při lovu do sklenice nesmíte zapomenout na víko. K bezpečné likvidaci stačí potom víko propíchnout jehlou a stříkačkou tam napumpovat pár kubíku benzínu nebo ředidla. Pokud ale zakryjete vršek sklenice svojí dlaní, prosím, natočte to na kameru, to bych chtěl vážně vidět.

         

        Je jasné, že vosy mají v přírodě svoje místo a svoji roli. Někomu jich tedy může být líto, proto přináším jeden z dalších příběhů o jejich zákeřnosti.

        Ten se udál, když sem byl v zeleném, tedy v armádě, a na letním cvičení v nedotčené krajině vojenského výcvikového prostoru CENSORED. V noci jsme drželi boční hlídku obranného postavení čety motorizované pěchoty ve složení lehký kulomet UKL-58 a samopal Sa-58. Kolem půlnoci kolem náš prošel řidič našeho BVP. V ruce nesl noviny a směřoval do lesa viditelně bez úmyslu si číst. Velmi ocenil moje upozornění na nález dutého pařezu s tím, že to bude mít jako na zámku, a zmizel v křoví. Šustění záhy ustalo a tak noční cvrkot hmyzu rušilo jenom občasné tlumené zafunění. Náhle temnotu prořízlo zaječení, při němž tuhla krev v žilách a protivník na protějším kopci začal střílet světlice v domnění, že na něj pořádáme noční útok. Jekot nepřestával, křoví praštělo, jak větve drtilo něco obludného.

                    Vzápětí z něj na měsícem ozářenou cestu vyletěl řidič. Kalhoty namotané kolem kotníků, přesto snožmo hravě překonal na jeden skok pět metrů tankových kolejí. Druhým skokem pak se saltem hladce proletěl průlezem BVP. Ten za ním okamžitě zaklapl a vzápětí se ozvalo zabubnování, jako když na pancíř BVP hodíte štěrk. V tom pařezu byly vosy, kterým se hrubě nelíbilo, co na ně z noční temnoty spadlo. Druhý den naše BVP nevyjelo do útoku, protože se řidič nemohl posadit, a tak celá četa útočila do kopce ve spořádaných formacích pod družstvech, předstírajíce, že jedem v BVP. I tak se nám jako obvykle podařilo zahnat protivníka až za okraj mapy, ale to jenom tak na okraj.

         

        Ještě jednou všem čtenářům děkuji za jejich historky a zkušenosti z jejich soubojů s tímto nebezpečným protivníkem.

         

        Za pomoc s korekturami mých výtvorů, nesmlouvavou kritiku a také za výrobu helpu pro server smartblue.net bych rád tento článek věnoval drahé kamarádce Idle

        Autor: Martin Tuma | čtvrtek 15.10.2009 10:53 | karma článku: 24,74 | přečteno: 3920x
        • Další články autora

        Martin Tuma

        Berte Viagru, dokud si na to vzpomenete

        Rozsáhlá studie odhalila významné snížení výskytu Alzheimerovi nemoci u pravidelkných uživatelů Viagry

        25.3.2024 v 14:17 | Karma: 14,28 | Přečteno: 351x | Diskuse| Věda

        Martin Tuma

        Matematický mozkolam s váhami

        Nepravidelný občasník zaměření na občerstvení mozkových závitů v matematice. Neváhejte to zkusit, třeba v sobě objevíte netušený talent.

        8.3.2024 v 12:55 | Karma: 11,75 | Přečteno: 571x | Diskuse| Věda

        Martin Tuma

        Zapomenuté jaderné průšvihy - smrtící zvědavost zlodějů kovů

        V tomto miniseriálu se nehodlám věnovat notoricky známým katastrofám, jako byla havárie v Černobylu nebo Fukušimě. Dnes se posuneme do Jižní Ameriky, i tam se děli zajímavé věci.

        21.12.2023 v 9:11 | Karma: 22,34 | Přečteno: 484x | Diskuse| Věda

        Martin Tuma

        Zapomenuté jaderné průšvihy - bezstarostná Tokaimura

        V tomto miniseriálu se nehodlám věnovat notoricky známým katastrofám, jako byla havárie v Černobylu nebo Fukušimě. Dnes se posuneme z Německa na opačnou část Zeměkoule.

        14.12.2023 v 14:09 | Karma: 14,39 | Přečteno: 309x | Diskuse| Věda

        Martin Tuma

        Zapomenuté jaderné průšvihy - tikající špinavá bomba v německém dolu Asse II

        V tomto miniseriálu se nehodlám věnovat notoricky známým katastrofám, jako byla havárie v Černobylu nebo Fukušimě. O jezeru Karačaj jsem psal minule, ale pěkně horkou skvrnu máme hned za hranicemi.

        8.12.2023 v 15:55 | Karma: 15,67 | Přečteno: 402x | Diskuse| Věda
        • Nejčtenější

        Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

        22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

        Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

        Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

        18. dubna 2024

        Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

        Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

        21. dubna 2024  16:37

        Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

        Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

        22. dubna 2024  10:27

        Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

        Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

        19. dubna 2024  15:44

        Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

        Arizonští poslanci zrušili 160 let starý zákon, který zakazoval potraty

        25. dubna 2024  6:54

        Zákonodárci ve Sněmovně reprezentantů v americkém státě Arizona ve čtvrtek schválili zrušení zákona...

        Poslední mrazivá noc. Od pátku se bude oteplovat, v neděli se vrátí letní teploty

        25. dubna 2024  6:32

        Ve čtvrtek budou ještě teploty podprůměrné a na horách může sněžit. V pátek ráno dokonce hrozí na...

        Rusko vyrábí víc zbraní, než potřebuje na Ukrajině, varoval německý ministr

        25. dubna 2024  6:13

        Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než...

        Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

        25. dubna 2024

        Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

        • Počet článků 115
        • Celková karma 13,02
        • Průměrná čtenost 1519x
        Jsem vědecko technický revolucionář a kvantový mechanizátor.

        Právě nyní se chystám vydat knihu "Tim se ptá: Proč a jak funguje vesmír".